Имало ли е агресия от учител към хиперактивно дете?
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Март 2018 09:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Имало ли е агресия от учител към хиперактивно дете?

/КРОСС/ Антоан е второкласник с така популярната за хиляди деца диагноза „хиперактивност" - трудно се съсредоточава в клас, трудно задържа вниманието си.

Майката на детето се обръща с молба за помощ към NOVA, след като по думите й за втори път детето й е било бито от учителката му. От училището отричат на второкласника Антоан да е посягано от неговата учителка.

„Това е поредният случай на агресия върху детето ми. Тази седмица учителката е ударила сина ми във врата и му се е скарала, че не пише", разказва за „Събуди се" Будислава, майката на Антоан.

Учителката не отрича, че одраскването на врата на детето е станало неволно. Майката обаче си вади медицинско свидетелство.

По-рано, обаче се случва друг инцидент от края на февруари. Съученици на Антоан, твърдят, че учителката няколко пъти е удряла Антоан в чина и го изкарала пред класната стая, за да стои мирен.

Антоан е с диагноза „хиперактивност", откакто е на навършил 3-годишна възраст. По думите на майката от училището й били предложили детето да премине към индивидуална форма на обучение. От училището отричат с думите, че са убеждавали майката, че детето й ще се чувства по-добре със съучениците си в клас, отколкото при индивидуално обучение.

„Ние познаваме случая. Действително се касае за дете с хиперактивност, но не бих казал, че нещо различно от това, което вече сме свикнали да виждаме в нашата практика. Ще започнем да работим с учителите, които работят с Антоан, защото трябва да се повиши техния капацитет, защото проблемите не могат да се решават по този начин.

Нужно е да се дават задачи на учениците, които да са активни в час. В никакъв случай не препоръчвам индивидуална форма на обучение", коментира Калоян Дамянов от Националната асоциация на ресурсните учители.