Елена Поптодорова: Ударът в Сирия е "разговор" с Русия с военни средства
Секция: Интервюта
15 Април 2018 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Елена Поптодорова: Ударът в Сирия е "разговор" с Русия с военни средства

/КРОСС/ Най-тежката е ситуацията на САЩ. Мисля си, че този удар, както бе насочен към Бащар Асад, той беше предназчан за Русия. Това беше разговор с Русия с военни средства, коментира в предаването „Събуди се“ по Нова тв бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

Според нея ударът на САЩ, Великобритания и Франция в събота е бил дискретно уточнен с Русия, за да не ескалира напрежението и всяка страна да може да претендира за победа. „Текат разговори на ниво генерални щабове да орежат всякакви неочакваности“, каза бившият дипломат.

Поптодорова е на мнение, че може да има следващи удари . „Вчерашните удари нищо не решиха, не знаем дали целта е постигната. По сведения на експерти разрушенията не са толкова големи“, каза тя.

„Защо Асад подписа споразумение да унищожава през 2013 г. Големи количества бяха унищожени. Смята се, че в момента в Сирия има 2000 химически бомби. Броят на атаките са над 100 за последните 7 г.“, коментира Поптодорова за химическото оръжие в Сирия.

Ердоган се възползва прекрасно от обстановката, той се превърна в совалка между президентите Тръмп и Путин, каза бившият дипломат.

Тя прогнозира, че ще има действие от Асад. „Той не е изчистил цялата територия на Сирия от своите противници – това може да се случи само по военен път. Химическото оръжие е зловещ символ на разправа. Асад не е спрял да бомбардира. С химическа атака даваш впечатление за пълно овладяване на територия“, обобщи Поптодорова.