Клаудия Кардинале - една легенда на 80
Секция: Шоубизнес
15 Април 2018 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Клаудия Кардинале - една легенда на 80

/КРОСС/ Легендата на италианското кино Клаудия Кардинале, партньорка на най-големите актьори на ХХ век, празнува днес 80-ия си рожден ден.

Родената в Тунис италианката ще отбележи юбилея си на сцената на театър "Сан Карло" в Неапол предава Нова.

Самата тя признава, че това празненство в нейна чест е изненада за нея, тъй като тя същата вечер играе в неаполитанския театър "Аугостео" в комедията "Странната двойка" на съвременния американски драматург Нийл Саймън. Идеята за постановката, според нея, принадлежи на режисьора Паскуале Скуитери, с когото дълго време имаше лични и творчески отношения.

Той почина през февруари миналата година, и въпреки че двойката отдавна се е разделила, актрисата винаги говори с топлота за техния съюз и посвещава играта си в тази постановка на него.

Дете на сициалианци, на 16 години тя печели конкурс за красота, а наградата е да отиде на филмовия фестивал във Венеция. Там продуценти и режисьори й правят предложения за роли. Баща й е този, който я убеждава да започне кариера в киното.

Клаудия Кардинале е муза на кинодейци от ранга на Лукино Висконти, Федерико Фелини и Луиджи Коменчини и очаровала публиката със страстния си поглед. Кардинале участва в спечелилия "Оскар" филм на Фредерико Фелини от 1963 година „8 1/2“.

В своята кариера Клаудия Кардинале има 175 филма, като фестивалите в Берлин и Венеция са отличили нейната работа. На 80 години Клаудия Кардинале признава, че е предпочела да остарее естествено и мрази козметичните процедури.

През октомври 2015 г. Клаудия Кардинале посети България по повод премиерата на филма „Имало едно време един уестърн“ на режисьора Борис Десподов, в който актрисата играе себе си. По време на посещението си тя получи титлата „доктор хонорис кауза“ на Националната академия по театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“.