Таймс: Кралица Елизабет е потомка на Мохамед
Секция: Коментари
15 Април 2018 09:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Таймс: Кралица Елизабет е потомка на Мохамед

/КРОСС/Според материал в британския "Таймс", кралица Елизабет е възможно да е пряка потомка на Пророка Мохамед.

"Предците по права линия на кралицата включват крале, графове, херцози, но възможно ли е сред тях да бъде и самият пророк Мохамед?" - пише последното издание на вестник "Таймс".

Изданието цитира марокански вестник, който твърди, че кралицата е пряк потомък на Пророка Мохамед.
Според него, ако се проследи генеалогичната линия на кралицата за повече от 40 поколения в миналото, може да бъде достигнат самият Мохамед.

Тази теория не е нова и се появява за пръв път през 1986 г., когато бившият директор на изданието, специализирано за аристократични родословия Бюър'с Пиъридж Харолд Брукс-Бейкър твърди, че Елизабет II може да проследи произхода си до мюсюлманските царе на Испания и чрез тях на основателя на исляма, умрял през VII в. в сегашна Саудитска Арабия.

Най-слабата връзка в родословното дърво е Заида, мюсюлманска принцеса, която е живяла в Испания през 11 век и е предполагаема връзка между християнското и мюсюлманското владичество на средновековната Испания.

Смята се, че тя избягала от Севиля и става съпруга или любовница на крал Алфонсо VI на Кастилия, като е приела християнството.

Тя му ражда син, за чиито потомци по женска линия по-късно се жени Ричард Конигсбургски.
Въпреки това, дори собственото и родословно дърво е източник на противоречия, тъй като съвременните източници не са съгласни дали тя е дъщеря на Ал Мутамид Ибн Абад, мюсюлмански цар на Севиля, управлявал до 1091, преди да бъде изгонен от Севиля по време на съответния етап на Реконквистата.

Генеалогът Харолд Брукс-Бейкър, починал през 2005 г., е писал многократно през осемдесетте години на тогавашния премиер, Желязната лейди Маргарет Тачър и е препоръчвал повишени мерки за сигурност за кралицата.

По това време той казва: "За хората на Великобритания е слабо известно, че кръвта на Мохамед тече във вените на кралицата. Въпреки това всички мюсюлмански религиозни водачи се гордеят с този факт. "

Никой от сегашните работещи в генеалогичното издание Бюрер'с не е пожелал да коментира пред Таймс и да потвърди дали неговите генеалози подкрепят тези връзки.

Бъкингамският дворец също не е отговорил, но и преди дворецът е обръщал малко на твърденията на г-н Брукс-Бейкър, който по време на живота си се е смятал за колоритен журналист по кралските дела.

Уго Викърс, кралски историк, е заявил, че не може да коментира предполагаемата връзка между кралицата и на пророка Мохамед, но е допълнил: "- периодично се появяват всякакви спекулации, според които кралицата, има генеалогична връзка с най-различни предшественици".