Разчитат паметта на умрели хора?
Секция: Наука
15 Април 2018 21:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разчитат паметта на умрели хора?

/КРОСС/ Изследователи може би са открили метод, който да позволи разчитането и записването на спомените на починали хора.

Израелски учени откриха връзка между усещанията на опитни мишки в последните минути от живота им и маркери в определени гени, които могат да бъдат използвани за възстановяване на спомените на гризачите посмъртно, съобщава New Scientist.

Изследователите се надяват един ден откритието има да помогне в разчитането на мислите на починали хора. Дори това да не бъде постигнато обаче, генетичната сигнатура на спомените може да бъде полезна при лечението на пациенти с психиатрични разстройства и загуба на паметта. 

"(За да бъдат разчетени мислите) трябва да се действа много бързо, тъй като протеините започват да деградират необратимо минути след смъртта", обяснява д-р Клер Уорбъртън от Университета в Бристъл. 

Мозъкът съхранявал спомените във връзки между невроните, съставени от протеини, които се контролират от изменения в гените в зоната на Амоновия рог (хипокампа) и неокортекса.

Засега учените са успели да потвърдят наличието на устойчиви модели в експерименти с мозъка на лабораторни мишки. Когато напредне обаче, технологията ще може да се използва при по-големи животни, а в даден момент - и при хора.