Трябва ли да разрешат отново пушенето в заведенията?
Секция: Здраве
16 Април 2018 08:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трябва ли да разрешат отново пушенето в заведенията?

/КРОСС/ За пореден път се прокарва идеята за пушене в заведенията. Този път неин автор е вицепремиерът Валери Симеонов. Според него не трябва да се приемат закони, които се нарушават непрекъснато.

Миналата седмица в интервю за БНТ той нарече сегашното пълно табу за цигарен дим „двуличие” и разпалената полемика по темата започна отново.

„Държавите в Европа, където не се пуши в заведенията, се броят на пръсти. У нас тази идея се превърна в нещо несериозно - да се обяснява колко е вредно да се пуши, а да взимаш огромни пари от акцизи", коментира в „Здравей, България" режисьорът Андрей Слабаков.

По думите му човек сам решава дали да пуши, или не и не иска „малцинството" от непушачи да определят къде е позволено да се прави.

„Като лекар няма как да съм „за" връщането на пушенето в заведенията. Статистика на Евробарометър от 2014 г. доказа, че след закона за пълната забрана за тютюнопушенето има 3% спад на пушачите в България", каза от своя страна д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести.

По думите й това, че закон не се спазва не означава, че трябва да бъде отменен.