Тръмп искал да строи небостъргач в Москва
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Април 2018 18:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тръмп искал да строи небостъргач в Москва

/КРОСС/ В края на 2015 и началото на 2016 година Доналд Тръмп е проучвал възможността да построи небостъргач в Москва.

За да стане това, той е използвал услугите на бивш руски служител в ГРУ. Ключов играч в плановете на бъдещия американски президент е Феликс Сатер, който е партнирал на Тръмп в сделки с недвижими имоти по цял свят, пише BuzzFeed. 

През ноември 2015 година Сатер изпраща мейл до личния адвокат на Тръмп Майкъл Коен, с който се хвали, че може да накара "цялата команда на Путин" да вложи в проекта за Тръмп Тауър в Москва и да накара Путин публично да похвали републиканския кандидат за Белия дом. Дали това е станало ,няма информация. 

Знае се обаче, че по-късно Коен е получил друго послание от Сатер, в което е бил посочен човек, който може да съдейства за стартирането на проекта в Москва. Този човек очевидно е бил двоен агент - на руското ГРУ и на американските тайни служби, и те са узнали от него за секретни руски технологии, спътникови телефонни номера на Бин Ладен и за срещи на севернокорейски военни, купуващи оборудване на създаване на атомно оръжие. А Сатер е работил активно с тайните служби на САЩ.

Точно този двоен агент е споменал, че е привлякъл за финансиране на Тръмп Тауър в Москва две руски банки, едната от които ВТБ, която вече е била в списъка със санкционираните от САЩ. Според BuzzFeed бившият служител на ГРУ е помогнал на Сатер и Коен да получат покана за Икономически форум в Санкт Петербург през 2016 година, където се събира целия бизнес елит на Русия, но в последния момент двамата са отменили пътуването.