60% от българите подкрепят въвеждане на термина за качество „планински продукт“ в България
Секция: ИКОНОМИКА
16 Април 2018 12:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
60% от българите подкрепят въвеждане на термина за качество „планински продукт“ в България

/КРОСС/ 60% от българите категорично подкрепят и вярват в ефекта от въвеждане на термина за качество „планински продукт". 27 % смятат, че може би ще има добър ефект, 10% нямат мнение, като само 3% са против. Това стана ясно от представяне на национално социологическо проучване - Въвеждане на термин за качество „планински продукт", осъществено от АФИС по поръчка на евродепутат Момчил Неков.

Въвеждане на означението „планински продукт" в България, както и насочване на вниманието към планинското земеделие, възможностите за развитие на земеделските производители от тези региони и активно присъствие на техни продукти на пазара в България и ЕС е една от каузите, по които работи евродепутат Момчил Неков.

„На хората от планинските региони трябва да им се даде видимост, защото производството там е по-трудоемко, има по-слаборазвита инфраструктура, по-малко инвестиции, по-труден достъп, но пък и чиста околна среда.

България може да е една от първите страни в Европейския съюз, която да въведе термина „планински продукт", заяви Момчил Неков.

„Над 40% от България е с планински релеф. Затова трябва да се възползваме от съществуващите европейски инструменти и да дадем шанс за развиетие на планинското земеделие и продукция", уточни Неков.

 

„От изследването стана ясно, че основните привърженици на това нововъведение са живеещите в столицата, по-заможната част от населението, хората с високо образование и добро здраве; това са и хората,склонни да плащат повече за подобен тип продукти", коментира Стефан Георгиев, социолог от социологическа агенция АФИС.

 

43% от анкетираните дават положителен отговор, че ако се въведе термина за качество „планински продукт", ще имат доверие в качеството на продуктите, върху чиито опаковки има знак.

 

В събитието се включиха представители на Министерство на земеделието, храните и горите, БАБХ, представители на планински общини и земеделски производители.