Говорителят на ЕК: България е близо до влизане в Шенген!
Секция: СВЯТ
16 Април 2018 15:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Говорителят на ЕК: България е близо до влизане в Шенген!

/КРОСС/ Главният говорител на Европейската комисия Маргаритис Схинас има особена харизма и е перфектният оратор. В работата си като говорител на ЕК той ежедневно и умело жонглира с думите под обстрела на неудобните журналистически въпроси.

Започва да мечтае за кариера в Брюксел още на 17-годишна възраст, докато гледа подписването на Договора за присъединяване на Гърция към Европейската икономическа общност.

"Не е лесно да си лицето и гласът на Европейската комисия, защото е едновременно огромна отговорност и голяма привилегия. В Комисията сме задължени всеки ден да се подготвяме - да сме организирани, да четем, да ставаме рано и да се изправяме пред най-голямата група акредитирани журналисти на планетата", разказа за работата си Схинас в интервю за "България ОН ЕЪР". 

На въпроса защо се бави влизането на България в Шенген той заяви: "Отне време, но сега с основание можем да кажем, че сме близо до финализирането на този процес. Председателят Юнкер нееднократно заяви, че сега е времето. Въпрос на кратки срокове е. Надяваме се това да се случи още при комисията "Юнкер".

Крайното решение е в ръцете на страните членки, а не в ръцете на Комисията, допълни говорителят на ЕК.

Маргаритис Схинас посочи още, че е воля на британския народ да реши дали Brexit е развод с ЕС завинаги или ще се върне при партньора когото е напуснал.

"Ние бяхме изоставените, нашите британски приятели решиха да си тръгнат. Brexit ще се случи - в момента финализираме условията по споразумението за развод, но и основите по бъдещото ни партньорство", обясни Схинас.