Банки за развитие от Цeнтрална и Източна Европа и Балканите ще си сътрудничат за развитието на инфраструктурата в региона
Секция: ИКОНОМИКА
16 Април 2018 15:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Банки за развитие от Цeнтрална и Източна Европа и Балканите ще си сътрудничат за развитието на инфраструктурата в региона

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов ще открие форума „Инфраструктура за растеж“, който събира на 17 април в София представители на европейски финансови институции, национални и международни  банки за развитие, водещи политици и финансисти.

Българската банка за развитие инициира  дискусията за по-ефективно използване на  европейските средства, Фонда за стратегически инвестиции (Плана „Юнкер“) и ресурсите на националните банки за развитие месец преди срещата на високо ниво за Западните Балкани на 17 май. 

Ще бъдат обсъдени три основни теми: как да работим с „Плана Юнкер“, за да преодолеем недостатъчните инвестиции, особено в инфраструктурата, как да финансираме свързващата инфраструктура и каква да е ролята на банките за развитие. Ще се търсят нови форми за обединение  на националните, европейските и външните финансови ресурси, за да бъдат осъществени най-важните проекти за свързаност и растеж в региона. 

Правителствата и инвеститорите имат нужда от нови финансови модели, за да осигурят финансирането на национални и свързващи инфраструктурни активи. Включването на ключовите финансови институции за  намиране на това решение ще помогне съществено.

Чрез традиционни и нови механизми за кредитиране  като дългосрочни заеми, гаранции, кредитни улеснения, структурирано финансиране, частни финансови инициативи на капиталовите пазари и др. в региона  може успешно да се реализира стратегията за развитие. По-големият бюджет на Плана Юнкер 2.0  може да гарантира  инвестиции в помощ на мобилизацията на ресурса на европейските национални банки за развитие и ЕИБ.

Темата е особено важна при подготовката на новата европейска Многогодишна финансова рамка 2020-2026 г., която се очаква да бъде представена в рамките на българското председателство.

На фона на бъдещи бюджетни ограничения и ниско ниво на инвестиции в региона, сътрудничеството между фондове, банки и национални бюджети може да мобилизира нужното финансиране за  осъществяване на проектите.

Форумът на ББР „Инфраструктура за растеж“ ще завърши с подписването на  меморандум за сътрудничество между пет национални и една международна  банка  за развитие. Меморандумът остава открит и за присъединяването на други финансови институции.