Президентът Румен Радев: Обществото ни очаква обективно и безпристрастно прилагане на закона от българските юристи
Секция: ПОЛИТИКА
16 Април 2018 19:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът Румен Радев: Обществото ни очаква обективно и безпристрастно прилагане на закона от българските юристи

/КРОСС/ Българската Конституция изисква голяма професионална и гражданска отговорност от юристите. Към вас са отправени огромни обществени очаквания за справедливост, предвидимост и защита, заяви държавният глава Румен Радев днес по време на тържественото отбелязване на Деня на Конституцията и юриста – 16 април. Президентът честити празника и пожела успех на професионалната гилдия.

Румен Радев заяви, че Търновската конституция е „голямото държавно начало на малкото новоосвободено Княжество България“ и е опора на нашата държавност. По думите на президента преди 139 години депутатите от Учредителното събрание създават върховния закон на свободна и независима държава извън тесните рамки, наложени от Ограничителния устав и така показват решимост да отстояват българската идентичност, независимо от тогавашните предизвикателства.

Днешната Конституция въвежда и отстоява идеите на демокрацията и на отговорното управление, заяви държавният глава и припомни, че Търновската Конституция въплъщава в себе си мир, свобода, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост – универсални човешки ценности, посочи още Румен Радев.

По думите на Румен Радев, обществото ни очаква от юристите обективно и безпристрастно прилагане на закона, защото от това зависи нашата принадлежност към цивилизования свят.

„От вашия професионализъм и критична оценка зависи какви закони творим днес, до колко балансираме между обществения интерес и правата на отделната личност“, допълни президентът. Според Румен Радев обективното и безпристрастно прилагане на закона в наше време често означава много смелост и активна гражданска позиция.