Дачич: Сърбия няма да измени отношението си към Русия
Секция: СВЯТ
16 Април 2018 19:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дачич: Сърбия няма да измени отношението си към Русия

/КРОСС/ Сърбия няма намерение да променя позицията си по отношение на Русия и да се присъединява към антируските санкции, въпреки натиска от Запада, заяви днес сръбският външен министър Ивица Дачич след среща с външния министър на Сан Марино Никола Ренци, предаде ТАСС.

"Очаквам Брюксел да продължи да настоява, че трябва много преди присъединяването към ЕС напълно да съгласуваме с тях външната си политика. Ние сами сме си виновни, защото така ги научихме, като още в началото съгласувахме над 90 процента от нашите актове. Но тогава беше друга ситуация, нямаше я кризата в Украйна. Сега този процент на съгласуваност се понижи и затова постоянно ни се оказва натиск да се присъединим към мерките срещу Русия и други страни", каза Дачич.

Сръбският министър подчерта, че Белград не може да се държи с приятелите си по този начин и това противоречи на държавните му интереси. Той добави, че Сърбия не може да иска помощта на Русия по въпроса за Косово, а от друга страна, да се присъединява към санкциите срещу нея.

"Това няма да е нито морално, нито политически честно", заяви Дачич.