На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Май 2018 20:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

/КРОСС/ Денят на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, ще бъде отбелязан с военен парад в гр. София. По повод 140-та годишнина от създаването на Българската армия във военния парад ще участват над 1600 военнослужещи от Въоръжените сили, ще бъдат представени 52 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните и зенитно-ракетни войски, както и 14 вертолета и самолета на Военновъздушните сили.

Военният парад ще започне от 10.00 ч. на 6 май 2018 г. на площад „Княз Александър I" в столицата. Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. По традиция парадът ще бъде открит от вертолет „Ми-17" на Военновъздушните сили, носещ националния флаг на Република България. При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

Във военния парад ще участват Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителните блокове с бойните знамена на: Военна академия „Г. С. Раковски", Националната гвардейска част, Националния военен университет „Васил Левски", Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада „Специални сили" и Мобилната комуникационно-информационна система (КИС), подчинена на Съвместното командване на силите. За първи път във военния парад на 6 май ще участва и представителен блок на Армията на Република Македония.

След представителните блокове на парада ще преминат в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната българска военна авиация. Над площад „Княз Александър I" ще прелетят вертолети Ми-24 и АS-532 AL „Cougar", военно-транспортен самолет C-27J „Spartan", учебните самолети L-39ZA и „Пилатус" РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

 

На военния парад ще бъдат представени различни типове бойна техника, на въоръжение в Българската армия: танк Т-72, 122 - мм самоходна гаубица „2С-1" - „Гвоздика", бойни машини на пехотата - БМП-1 и БМП-23, 120 мм самоходна минохвъргачка Б1-11 „Сани", бронетранспортьор (БТР) 60ПБ, зенитно-ракетен комплекс „ОСА"-AK, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град", тактически ракетен комплекс „Точка", бронирани леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес" G 270, бронирана машина „Хамър", бойни бронирани колесни машини „Commando seleсt" и „Guardian", пускови установки от зенитно-ракетен комплекс С-300 (SA-10) и транспортно-зареждащи машини за зенитно-ракетни комплекси С-125 (SA-3) и С-200 (SA-5).

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Отбелязването на Деня на храбростта и празника на Българската армия ще започне на 6 май от 9.00 ч. с водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин. Той ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим.

В честванията на празника ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши офицери от Българската армия. Поканени са да присъстват представители на държавното ръководство, Дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи. Официални гости на тържествата, посветени на Деня на Храбростта и празник на Българската армия, ще бъдат заместник-министърът на отбраната на Република Македония Беким Максути и началникът на Генералния щаб на Армията на Република Македония генерал-лейтенант Методия Величковски.

На 5 май 2018 г. от 16.45 ч. в ротондата „Свети Георги" в София ще бъде отслужен молебен за здраве за Българската армия.

От 20.00 ч. в навечерието на празника на площад „ Княз Александър I" в столицата ще започне музикалният парад, в който ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, представителните духови оркестри на Сухопътните войски и Военноморските сили и фестивалният оркестър от състава на Националния военен университет „В. Левски" и военно формирование 24 150 - Стара Загора.

Музикалният парад на военните духови оркестри ще завърши с празнична илюминация по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия.