Жельо Бойчев: Без да знаем кой финансира сделката с ЧЕЗ, не можем да бъдем сигурни кой е купувачът
Секция: Анализи
10 Май 2018 16:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жельо Бойчев: Без да знаем кой финансира сделката с ЧЕЗ, не можем да бъдем сигурни кой е купувачът

/КРОСС/  „Не съм удовлетворен от това, че не изпълнихме някои от големите очаквания, които имаше към комисията, а именно да дадем отговор на въпроса - кой и с какви средства купува активите на ЧЕЗ в България. Приехме доклад за дейността на временната комисия, който прави анализ на извършените приватизационни сделки със съответните констатации към тях и събира информация относно сделката за придобиване активите на ЧЕЗ в България”.

Това каза след заседанието на Временната комисия за сделката с ЧЕЗ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” и председател на временната комисия Жельо Бойчев пред журналисти. Той добави, че комисията предлага на Министерски съвет да извърши цялостен анализ на изпълнението на целите, заложени в стратегията за приватизация на ЕРП.

„Възлагаме да се направи преглед на постановление 181, в което са включени обектите от национална сигурност. Възлагаме на БНБ да предостави информация, относно финансовите ангажименти на български банки, свързани с тази сделка. Искаме да бъде направен и преглед на дейността на специалните служби в целия ход на сделката”, обясни народният представител.

Той заяви, че смисълът на тази информация е да разсее съмненията около сделката с ЧЕЗ и по какъв начин български банки са свързани с финансирането й. „Без да знаем кой финансира сделката с ЧЕЗ, не можем да бъдем сигурни кой е купувачът”, категоричен бе Бойчев.

Той заяви още, че не приема, че българските специални служби нямат информация относно хода на сделката и кои са ангажираните лица. "Комисията иска преглед на тяхната дейност. Няма смисъл да гласуваме бюджет за тези служби, за да се окаже, че когато е необходима такъв тип информация, не можем да я получим”, категоричен бе Жельо Бойчев.