Астронавтът Ричард Линехан: Космосът ще промени нашата биология
Секция: Наука
12 Май 2018 12:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Астронавтът Ричард Линехан: Космосът ще промени нашата биология

/КРОСС/ Космосът ще промени нашата биология, твърди Ричард Линехан астронавтът изпълнил четири изследователски мисии в Космоса. И той като мнозина е искал да стане астронавт, но е от малкото с реализирана детска мечта и то без да я преследва толкова упорито.

Станал ветеринарен лекар и като такъв кандидатствал в НАСА. Изненадващо го приели. "В космоса изследваме промените, които се случват с човешкото тяло. Загубата на костна и мускулна маса, промяната в обмяната на веществата и нервната система в условията на микрогравитация, загуба на координация между очите и ушите. Хората страдат от морска болест и остеопороза. Астронавтите също, но в космоса процесите текат по-бързо, разказва астронавтът пред БНТ.

Линехан казва, че в условия на безтегловност нервната система започва да функционира различно и неврологични процеси, свързани с остаряването, като дегенерация на мозъка и алцхаймер, може би се случват по-ускорено. Перспективата за бъдещо колонизиране на други планети спира да е толкова привлекателна. "Ако колонизираме планета с по-голяма гравитация, може би ще станем по-силни, с повече мускули, повече кости, но по-ниски. Но това се еволюционни промени след стотици хиляди години. Дотогава се налага човек да се адаптира", казва Линехан.

Може ли в условията на безтегловност да се отключат спящи гени и как ще ни промени това? "Определено има вирусна ДНК в нашето тяло. Всеки, който има херпес или е боледувал от варицела, вероятно все още носи такова ДНК, което отвреме на време се събужда и разболява. Един от големите проблеми с тези спящи гени е, че радиацията може да ги активира", смята астронавтът. Проучванията на космонавтите до този момент показват, че се променя и съдържанието на белтъци.

"Има много голям процент гени, които не се използват, така че има потенциал радиацията и други условия да ги накарат да работят. Някои от белтъците се променят в космоса и белтъчния състав на тялото става различен, разказва Ричард Линехед. Но тази безисвестност няма как да спре стремежите на човечеството, възможни само по пътя на науката.