Няма лекарства за ХИВ в страната
Секция: Здраве
15 Май 2018 16:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Няма лекарства за ХИВ в страната

/КРОСС/ Проблемът с лекарствата за ХИВ в София е временно решен. Но само в София. В останалите градове в страната пациентите остават без терапия. За това алармира Националната пациентска организация.

Стана ясно, че в Националната пациентска организация независимо един от друг са постили няколко сигнала за липсващи медикаменти за ХИВ в аптеките на специализираните центрове. Сигналите се отнасяли за Стара Загора и Варна.

Според пациенти от Стара Загора от 2 седмици в болничната аптека в областния град липсват медикаментите Презиста, Трувада, Стокрин и други подобни.

Пациентите във Варна пък съобщават, че от четвъртък, 10 май, в аптеките липсва медикаментът Дерунавир. Лекарството липсвало, въпреки информацията, че медикаментът е закупен от болницата. Към момента лекарството все още не е налично в аптеката и пациенти с ХИВ не си получават необходимата терапия.

"Не сме правили проучване за положението в специализираните отделения в Пловдив и Плевен, но вероятността там да съществува подобен проблем, е голяма", обясняват от Националната пациентска организация.

Според организацията най-притеснително е, че пациентите вече са прекъснали терапиите си заради липсата на медикаменти.

"Това може да доведе до резистентност към медикаментите, което би оскъпило лечението, но и създава реална опасност за живота на хората", алармират пациентите.