Кирил Ананиев хвърли вината за източването на болниците във Враца и Ловеч у медиците
Секция: Интервюта
16 Май 2018 09:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кирил Ананиев хвърли вината за източването на болниците във Враца и Ловеч у медиците

/КРОСС/ Медиците от врачанската болница години наред са били свидетели на порочни практики, без да протестират. Защо не протестираха тогава? Този въпрос зададе в ефира на Нова министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, коментирайки напрежението във Враца, където лекари и медицински сестри не са получавали заплати от месец февруари.

"Недоволстващите медици от Враца са свидетели на всички порочни практики, свързани с обществените поръчки за лекарства и медицински изделия, апаратура, техника. Защо тези хора тогава не са излезли на протест?", бяха точните думи на министър Ананиев в предаването "Здравей, България". В началото на седмицата гневни медици от врачанската болница замериха с яйца заместничката му Жени Начева.

Служителите в болницата не са получавали заплати от февруари.

"Срещу кого е този граждански протест? Тези яйца няма да свършат работа. Те трябваше да бъдат хвърлени срещу тези, които докараха болницата до това състояние. А сега тези яйца се хвърлят срещу хората, които искат да стабилизират системата", посочи Ананиев.

"Тези болници (във Враца и Ловеч - бел.ред.) в продължение на 13 и повече години се водят във фалит. Източвани са милиони", каза Ананиев. В същото време той беше категоричен, че е готов да приеме всеки справедлив граждански протест, включително този на медиците в Ловеч и Враца.

"Не обвинявам работещите в тези две болници. Те са лъгани много и затова не вярват. Тези две болници са наш приоритет. Те са структуроопределящи", категоричен бе той.

Той поясни, че още през декември ресорното му министерство е започнало акция заедно с Главна прокуратура и МВР: "Направили сме проверките и сме изпратили документацията в прокуратурата. Те са влезли в 21 болници, в които са установени порочни практики. Прокуратурата е единственият орган в момента, който може да каже чия е вината".