Парламентът ограничи обжалването на обществени поръчки
Секция: ПОЛИТИКА
16 Май 2018 10:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парламентът ограничи обжалването на обществени поръчки

/КРОСС/ Не всяка фирма ще може да обжалва обществена поръчка. Това решиха депутатите с приети промени в Закона за обществените поръчки. За да се обжалва дадена поръчка вече жалбоподателят трябва да докаже, че има пряк интерес към нея. Жалбата няма да спира веднага процедурата, а едва след като Комисията за защита на конкуренцията образува производство, след като вече е проверила дали е основателна, предвиждат още разписаните промени. За да бъде по-бързо съдебното производство, съобщенията и призовки ще става и онлайн или по факс.

Вносителите на закопроекта, сред които е и шефът на правната комисия Даниел Кирилов, се обединяват около мнението, че има много случаи на значително забавяне на процедури и възлагане на поръчки, а това поражда съмнения за злоупотреби. Промените предвиждат да се въведе и задължение за участващите в производството страни да упражнят процесуалните си права добросъвестно. В противен случай ще може да се търси отговорност по общия исков ред.

Предложените промени бяха приети на първо четене с 93 гласа "за", 20 депутати гласува против приемането на закопроекта и 42 народни представители се въздържаха.