Ангела Меркел: Европейската перспектива пред Западните Балкани е неоспорима
Секция: ПОЛИТИКА
16 Май 2018 13:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангела Меркел: Европейската перспектива пред Западните Балкани е неоспорима

/КРОСС/ В първата си голяма реч пред Бундестага в новия си мандат германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейската перспектива пред Западните Балкани е неоспорима. Те трябва да влязат в ЕС, но и да решат проблемите си, заяви тя.

Преди да отлети за София, тя обясни колко е важно перспективата пред страните от региона да не бъде оспорвана: „Трябва да отговорим на въпроса какво ще правим със Западните Балкани. Днес летя за София, утре ще се срещнем с лидерите на страните от този регион. Това, че те имат перспектива за членство в ЕС е безспорно. Сега въпросът е как и при какви условия може да стане това, но мога само да кажа следното: Западните Балкани и ситуацията там са решаващи за това дали има мир или война при нашите непосредствени съседи".

В речта си Меркел засегна всички важни теми пред Германия и Европа в момента. Трябва да решим как ще управляваме миграционните потоци, посочи тя. С 600 войници не можем да опазим външната граница на Европа. Една от големите ни задачи е да подсилим „Фронтекс“. Но и да се отцепим от света няма да помогне, ако не се борим с причините за миграция, подчерта още Меркел.

Тя заяви, че е необходимо да се увеличи военният бюджет, който трябва да стига не само за адекватното оборудване на армията, но и за ангажиментите в Румъния и България, както и за охраната на въздушното пространство в Прибалтика.