ЕК с висока оценка за проекти на общините Поморие и Бургас
Секция: ИКОНОМИКА
16 Май 2018 19:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК с висока оценка за проекти на общините Поморие и Бургас

/КРОСС/ Комитетът за наблюдение на програмата реши: над 209 млн.лв. се насочват за ремонт и модернизиране на училища и детски градини

 Експерти от  Европейската комисия  инспектираха обекти, финансирани от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. в Поморие и Бургас по време на 12-тото заседание на Комитета за наблюдение на програмата. Заместник-началникът на отдел в Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ Марек Теплански, Йо Мария Аугуста Човерт, отговаряща за България в генералната дирекция, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова инспектираха обновените сгради на полицията и пожарната в Поморие. 

Двата обекта се реновират и по тях се изпълняват мерки за енергийна ефективност на стойност над 1.3 млн. лв. В Община Бургас представителите на ЕК разгледаха Спортен комплекс „Арена Бургас ОЗК“, който бе открит официално миналия петък. За изграждането и оборудването на многофунционалната база са инвестирани 18,2 млн. лв., осигурени от инструмента JESSICA.

Те се запознаха на място и с обновеното със средства по ОП „Региони в растеж“ Основно училище „Александър Георгиев –  Коджакафалията“ в Бургас, което е първото иновативно училище. Експертите дадоха висока оценка за изпълнението на обектите и подчертаха важността на кохезионните програми на ЕС за модернизиране на инфраструктурата в България и постигането на устойчиво повишаване качеството на живот.

В рамките на Комитета за наблюдение бе подкрепено предложението за промяна в Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., свързана с преразпределяне на финансов ресурс  на стойност над  209 млн. лв.  от мярката за енергийна ефективност на обществени сгради в 39-те големи града, които се насочват за модернизиране на образователната инфраструктура като по този начин се компенсира наддоговаряне по програмата. Така ще се подкрепят в максимална степен инвестиционните програми на общините и нуждите на местното население и се изпълнява един от основните приоритети на правителството.

Членовете на комитета приеха и предложената от УО промяна в ОПРР, свързана с намаляване на етапната и на крайната цел на индикатора  „Понижаване на годишното потребление на първична енергия от обществените сгради“ по инвестиционния приоритет за енергийна ефективност и намаляване етапната и крайната цел  на индикатора за населението,  ползващо социални услуги. Целта на приетите промени е да се оптимизира изпълнението на приоритетите на програмата и да се минимизират евентуални загуби по изпълнение на индикаторите.