Мария Габриел: Утре предлагаме пътна карта за по-евтин роуминг в Западните Балкани
Секция: Технологии
16 Май 2018 20:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мария Габриел: Утре предлагаме пътна карта за по-евтин роуминг в Западните Балкани

/КРОСС/ За роуминга на Западните Балкани сме на финална фаза, каза в предаването „Лице в лице” по bTV българският еврокомисар Мария Габриел.

„Утре ще предложим ясна пътна карта за намаляване на цените на роуминга. Ще стартираме с данните, защото мисля, че това е едно от най-важните неща за всеки един от нас – да може погледне своя имейл, да прочете новините, без да изключва телефона, преминавайки границата в някоя от държавите от Западните Балкани”, отбеляза тя.

„Това, което целим, е още това лято да има намаляване по отделни пакети данни. Голямата цел е следващото лято – през 2019 г., за целия регион на Западните Балкани с всички държави от ЕС това намаляване на цените да бъде много силно усетено”, подчерта Мария Габриел.

Тя беше категорична, че българското правителство не е закъсняло да защити превозвачите. По думите ѝ от месеци много ясно и последователно България отстоява позицията си. Сега се дава по-голяма гласност, но тази твърдост в отстояването на позицията е от една година, уточни тя.

Истината е, че на ниво ЕС решенията се вземат с диалог и ясно отстояване на позицията, но и трябва да намерим компромис, който да позволи да се върви напред, посочи Мария Габриел.

Ако продължим по този начин, заедно с комисаря по транспорта и останалите държави-членки, за да могат те да разберат колко важно е за страна като България това решение, ще се намери удовлетворителен за всички резултат, убедена е тя.

Ще навлезем в етап на финални преговори, когато ЕП, Съветът и ЕК преговарят. В този момент започва битка за всяка дума, за всяка запетайка и за всяко условие. Имаме ясни позиции, за да може по време на преговорите да се търси компромис, допълни Мария Габриел.