Предстоящи събития в страната за 18 май 2018
Секция: Предстоящи събития
18 Май 2018 08:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за 18 май 2018

/КРОСС/ ***
София.
От 9.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание.

***
София.
От 9.00 часа в зала 8 на НДК ще се проведе информационен форум „Кръгова икономика и чисти технологии". Той ще бъде открит от Министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, от Министъра на Околната среда и водите Нено Димов, както и от Съпредседателя на „Клийнтех България" г-н Любомир Пейновски.

***
София.
От 10.00 часа в хотел „Маринела" министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще открие петото издание на Европейския минен бизнес форум, което се провежда в София като част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

***
София.
От 10.30 часа представители на БСП ще внесат събраните подписи от Национална гражданска инициатива държавата да отмени сделката за ЧЕЗ в КЕВР.

***
София.
От 11.30 часа в зала 103 в сградата на МОСВ на бул. „Княгиня Мария Луиза" №22 ще се състои пресконференция за напредъка по изпълнението на Оперативна програма „Околна среда" (ОПОС) 2014-2020 г. и взетите решения на 11-ото заседание на Комитета за наблюдение на ОПОС. Ще участват министърът на околната среда и водите Нено Димов и ръководителят на Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 г. Валерия Калчева.

***
София.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев ще проведе работна среща с посланици от страните от ЕС, Швейцария и САЩ. Кратки изявления за медиите са предвидени в 15.00 часа

***
Благоевград.
От 11.00 часа на ГКПП "Логодаж" министрите на отбраната на България и Република Македония Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев ще присъстват на ден за демонстрация на способности на формирования от Специалните сили на Република България и Република Македония.

***
Варна.
От 9.00 часа в Хотел Галерия Графит във Варна Българският евродепутат Емил Радев организира международна конференция на тема: „Основни предизвикателства и тенденции при процедурите по несъстоятелност, преструктуриране и освобождаване от дълг". Форумът, който ще се проведе във Варна, е част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС. Във форума ще участва министърът на правосъдието Цецка Цачева.

***
София.
От 9.00 часа в Дома на Европа на ул. "Г.С. Раковски" №124 българският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел ще даде брифинг за представителите на медиите за новите решения от Срещата на върха ЕС.

***
София.
От 9.00 часа в хотел „Интерконтинентал" ще се проведе Съвет на президентите на BusinessEurope.

***
София.
От 9.00 часа 4 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Васил В., Велизар В. и др., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 9.30 часа 6 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Христо К., Кръстьо Д. и Ивайло С., квалифицирани състави на изнудване.

***
София.
От 9.30 часа 16 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Добромир М., Георги А., Петър Я. и др., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 10.00 часа 20 състав на Софийския градски съд ще гледа делото срещу Йоан М. за убийството в Борисовата градина (чл. 116 НК)

***
София.
От 10.00 часа 18 състав на Софийския градски съд ще гледа делото срещу Илко Семерджиев (бивш служебен здравен министър) обвинен за престъпление против реда на управлението, чл. 269, ал.1 НК.

***
София.
От 10.00 часа 12 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Гриша Г., Данаил Г., Емилия Ст. и др., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 10.00 часа в Технически Университет - София ще се проведат ежегодните „Дни на роботиката" с участието на студенти и ученици.

***
София.
От 10.00 часа в зала 19 на ИЕФЕМ - БАН, ул. „Московска" 6А, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей ще проведе пресконференция на тема: „От традиционното към глобалното село".

***
София.
От 10.30 часа в Американския колеж в София ще се състои церемонията по откриването на новия училищен център "Америка за България". От 17.00 часа ще се проведе церемонията по завършването на Випуск 2018г.

***
София.
От 10.30 часа 10 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Атанас Д., Мартин В. и др., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 11.00 часа 18 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Богомил М., Ивелин Д., Ивайло Хр., изнудване.

***
София.
От 11.00 часа в Националния исторически музей /НИМ/ ще бъде открита изложбата „Спасени за поколенията" (Приносът на България за опазването на световното културно наследство).

***
София.
От 11.30 часа в Столичния зоопарк в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова ще бъдe представен нов реализиран проект на Столичния зоопарк и ще бъде даден символичен старт на честванията на Столичния зоопарк по повод 130 годишнина от създаването му.

***
София.
От 13.00 часа 3 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Абдула И., Мустафа Н. и Исмаил М., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 13.00 часа 9 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Илиян О., Емил М., Даниел Г. и др., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 14.00 часа в сграда на „Пирогов" Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ), с подкрепата на британските фондации Physionet и Frontline Bulgaria ще дарят на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" помощни средства - 15 инвалидни количики

***
София.
От 15.00 часа бул. „Витоша", между ул. „Солунска" и ул. „Узунджовска" ще се проведат Ден на способностите 2018 София (Ability Day 2018 Sofia).

***
София.
От 17.30 часа Музеят на МВР ще се включи в 14-то издание на „Европейската нощ на музеите" с постоянна изложба на тема „История на Министерството на вътрешните работи от 1879 г. до края на 20 век".

***
София.
От 18.00 часа от Народния театър „Иван Вазов" до бул. „Витоша" ще се проведе „Шествие на приятелството" - в подкрепа на Националната гражданска инициатива 7 000 за отмяна на запрещението и приемане на Закона за физическите лица и мерките за подкрепа.

***
София.
От 18.00 часа в зала 11 на НДК (кино „Люмиер Лидл") ще се проведе концертът на детски фолклорен ансамбъл „Хоп-Троп" към Народно читалище „Пенчо Славейков - 1921" - София.

***
София.
От 18.00 часа в парк "Възраждане" в жк "Зона Б-5" район "Възраждане"-СО ще се проведе празник, посветен на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

***
Асеновград.
В 17.30 часа в Градската библиотека ще се състои рецитал на литературния клуб „Орфей" при НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски-1997", озаглавен „Стихове за Асеновград".

***
Асеновград.
В 18.00 часа в Градската библиотека ще се състои откриване на обща изложба на асеновградски художници.

***
Благоевград.
На площад „България" е позиционирано изложението „Литера Експо".

***
Благоевград.
От 11.00 часа в Регионален исторически музей -Благоевград ще се проведе конкурс - поетичен рецитал„С България в сърцето".

***
Благоевград.
От 11.00 часа в Аулата на ЮЗУ „Неофит Рилски" ще се проведе тържествено връчване на дипломите на абсолвентите от факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт".

***
Благоевград.
От 12.30 часа на площад „Македония" специалисти ендокринолози ще провеждат безплатни прегледи.

***
Благоевград.
От 13.00 часа в Аулата на Югозападния университет „Неофит Рилски" ще се проведе тържествена церемония по случай връчването на дипломите на випуск 2017 от Правно-историческия факултет.

***
Благоевград.
От 18.00 часа в Регионална библиотека „Димитър Талев" ще бъде представен романа на Николай Терзийски „Отвличане" на издателство „Жанет 45".

***
Благоевград.
От 21.30 часа в Голямата зала на ДТ „Н. Вапцаров" в рамките на фестивала „Тара-ра-бумбия" Иво Димчев ще представи първия си албум „Скулптури".

***
Бургас
От 10.00 часа ще се проведе почистване на река Ропотамо по повод 22 май -Международния ден на биологичното разнообразие, организирано от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас организира традиционно. Ще се включат доброволци от VІІІ клас на ПГ по дървообработване „Георги Кондолов" и студенти от катедра „Екология" към ВУ „Проф. Асен Златаров"

***
Бургас.
От 10.00 часа в зелените площи до Морска гара ще бъде засадено вечнозелено дърво съвместно с ученици от ПГЧЕ „Васил Левски"-Бургас по повод 115 години „Пристанище Бургас" ЕАД и 55 години от основаването на гимназията. В 12.00 часа базов миночистач „Прибой" и граничният полицейски катер „Обзор" ще акостират на Морска гара. От 17.00 часа ще се проведе концерт на Представителния духов оркестър на ВМС.В 18.00ч в Зоната за обществен достъп до Морска гара ще е тържественото откриване и награждаване на участниците в изложбата „ПОРТ фото БУРГАС - 115". От 19:00 ч. в Морска гара ще започне тържеството по повод годишнината. -

***
Бургас.
От 14.00 часа в залата на Регионална библиотека „П.К. Яворов" - Бургас (ул. „Булаир" 10) ще се състои официалното награждаване на победителите в ученическия конкурс за есе „България в Европейския съюз - нашето настояще и бъдеще", организиран от Асим Адемов , член на Европейския парламент от групата на ЕНП/ГЕРБ. Наградите ще връчат Асим Адемов и кметът Димитър Николов

***
Бургас
18.00 часа в музеите в Бургас ще се състои откриване Нощта на музеите.

***
Варна.
От 14.00 часа. в офиса на ГЕРБ на ул. „Георги Бенковски" №1 общинският съветник Мартин Байчев организира приемна за граждани.

***
Варна.
От 14.30 часа в Музея по история на медицината ще се състои Четвъртото поредно издание на фестивал „Море и здраве".

***
Варна.
От 15.30 часа в Зала „Юг" във Варненския археологически музей ще бъде открита лятната изложба на музея „Новите открития: Разкопките на Варненския археологически музей през последните години".

***
Велико Търново.
В 16.00 часа пред зала 500 в Областна администрация - Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев ще проведе работна среща с директори на училища и детски градини, представители на синдикатите и местната власт във Велико Търново. В 15.40 часа ще се проведе брифинг с медиите.

***
Велико Търново.
От 17.30 часа в РБ „П. Р. Славейков" ще се проведе представяне на книгата на Иван Проданов „Паметниците в България".

***
Велико Търново.
От 17.30 часа в Отдел „Изкуство" на РБ „П. Р. Славейков" ще се проведе представяне на книгата на Йохан Девлетян „Без плейбек - близки срещи от пети вид".

***
Велико Търново.
От 18.00 часа в Голяма зала на Общината ще бъде излъчена прожекция на филм: Pa Negre (2010) Agustí Villaronga. Book of Emili Teixidor.

***
Велико Търново.
От 18.00 часа пред паметник „Майка България" ще се състои Флашмоб - народни танци.

***
Видин.
От 11.00 часа в музей "Кръстата казарма" кметът на Община Видин Огнян Ценков ще открие изложбата "Традиционно народно облекло от Видинско".

***
Враца.
От 10.00 часа на стадион „Христо Ботев" ще се проведе „Децата на Враца спортуват" - XIII Общински спортен празник на децата от детските градини.

***
Враца.
От 17.00 часа в голяма зала на Младежки дом ще се проведе IX-ти Градски турнир по художествена гимнастика „Звездици".

***
Враца.
От 19.00 часа в ритуална зала ще се проведе Концерт с четири валдхорни и оркестър.

***
Горна Оряховица.
От 12.00 часа на пл. „Георги Измирлиев" Балет „Грация" и танцови колективи от град Горна Оряховица представят „Европа танцува в Горна Оряховица".

***
Горна Оряховица.
От 18.30 часа в Зала 1 на Общината Театър 220 и ДТ Търговище представят постановката "Скъпа Елена Сергеевна" по пиесата на Людмила Разумовская.

***
Горна Оряховица./с.Драганово.
От 10.00 часа в НЧ „Съединение - 1888" ще започнат Детски майски празници. /продължават до 19 май/.

***
Добрич.
От 9.30 часа в Регионална библиотека „Дора Габе" ще се проведе Литературно четене с презентация по повод 55 години от издаването на „Емил от Льонеберя".

***
Добрич.
От 10.00 часа пред СЗ „Добротица" Община Добрич, съвместно с ОП „Спортни имоти", ще отбележи на Световния ден на предизвикателството.

***
Добрич.
От 11.00 часа в Художествена галерия Добрич ще се проведе пресконференция във връзка с проекта „Хлябът, който ни свързва".

***
Добрич.
От 11.30 часа в Народно читалище „Йордан Йовков - 1870 г.", Детски отдел на библиотеката, ще се състои „Как са се родили буквите - Урок за нови знания".

***
Добрич.
От 18.00 часа в Художествена галерия - Добрич ще се състои представяне на книгата „Праисторическа антропоморфна пластика. Проекции в българската скулптура" на д-р Дона Стоянова.

***
Добрич.
От 18.00 часа в Младежки център, Концертна зала, ше се проведе XXVII Европейски младежки поп-рок конкурс „Сарандев".

***
Добрич.
От 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова" ще се състои Концерт на Детски хор „Маестро Захари Медникаров" - малките певци.

***
Добрич.
От 18.00 часа в Драматичен театър „Йордан Йовков" ще се проведе Спектакъл „Д-р" на Драматичен театър „Йордан Йовков".

***
Дупница.
От 10.00 часа в залата на Общината ще се проведе месечно заседание на Общински съвет - Дупница.

***
Каварна.
От 18.30 часа в Исторически музей - Каварна ще бъде отбелязан международния ден на Музеите с Военно историческа реконструкция на три армии участнички във Втората световна война и лекционно представяне на оръжия униформи и бойно снаряжения.

***
Казанлък.
От 17.00 часа в Музея на Розата ще бъде открита художествена инсталация на Мариела Гемишева - „ Модни обекти в цветовете на розата".

***
Казанлък .
От 17.30 часа в Музея на розата часа в присъствието на кмета Галина Стоянова ще бъде представено уникално издание, представящо Цариците на Казанлък.

***
Казанлък.
От 19.00 часа в Дома на културата „ Арсенал" ще се проведе конкурс - спектакъл за избор на царица Роза 2018.

***
Кюстендил.
От 10.00 часа в заседателната зала на Общината ще се проведе семинар за работа и съхранение на личните данни съгласно новият Регламент на ЕС- GDPR.

***
Кюстендил.
От 11.00 часа в Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора" ще се състои традиционно дарение на книги за Регионална библиотека „Емануил Попдимитров".

***
Кюстендил.
От 13.00 часа в Обединен детски комплекс ще бъде организирана„Работилница по роботика".

***
Пловдив.
В 09.00 часа в зала 2 на Окръжния съд ще се проведе заседание по делото срещу Величка Д., обвинена в използване на чужди банкови карти и изтегляне на парични суми от тях, без съгласието на собствениците на платежните инструменти.

***
Пловдив.
От 9.30 часа Регионален исторически музей - Пловдив обявява свободен вход за експозиция „Съединение на България от 1885 г." на пл. „Съединение" №1, експозиция „Българско Възраждане" на ул. „Цанко Лавренов" №1 и Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев" № 14. От 18.00 часа в зала „Съединение" на пл. „Съединение" №1 ще започне вечер посветена на Минчо Кацаров.

***
Пловдив.
В 10.00 часа на лекоатлетически стадион "Пловдив" ще се проведе Седмо зонално състезание по пожароприложен спорт - Пловдив 2018.

***
Пловдив.
В 12.00 часа в Дома на културата „Борис Христов" министърът на туризма Николина Ангелкова и заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева ще участват в кръгла маса за обсъждането на проекта „Сподели България".

***
Правец.
От 11.00 часа в Иcтopичecĸи мyзeй Правец щe бъдe oтĸpитa излoжбaтa „Живият огън на традициите" и ще се проведе Ден на отворени врати за постоянната музейна експозиция и представените изложби: „Крепост в планината" (за крепостта Боровец, край с. Разлив), „Традиционното облекло в Правешкия край, отражение на бита и духовността" и Съкровището от Лесичово, Пазарджишко (ХVII-XVIII в.).

***
Перник.
От 10.00 часа в Театрален салон „Георги Русев" ще се състои честване „35 години СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон".

***
Перник.
От 10.00 часа в Обединен детски комплекс ще се проведе конкурс за рисунка Моята любима здравословна храна".

***
Перник.
От 15.00 часа в Регионална библиотека „Светослав Минков", Читалня, ще се проведе „Четенето - важно и вълнуващо" - Мултимедийна презентация пред ученици от трети клас от VII ОУ „Г. С. Раковски".

***
Перник.
От 17.00 часа в Галерия "Любен Гайдаров" ще бъде представена Изложба скулптура и архитектура , посветена на Николай Хайтов.

***
Перник.
От 17.30 часа в Малкия салон на Дворец на културата ще се проведе Концерт на класа по джаз и поп пеене с преподавател Боряна Пенева към Обединената школа по изкуствата.

***
Перник.
От 18.00 часа в театрален салон - ЦПЛР-ОДК ще се проведе Годишен концерт на школата по спортни танци.

***
Разград.
От 10.00 часа на база "Гнездо на орли" ще се проведе областното състезание "Млад огнеборец".

***
Свежен./ Брезово.
От 11.00 часа в читалището в Свежен ще се проведе пресконференция с участието на проф. Пламен Павлов във връзка със смъртта на Хаджи Димитър.

***
Свищов.
От 17.00 часа в двора на къщата музей „Алеко Константинов" ще се проведе представяне на книгата на Анатолий Прокопиев „Свищовци, „Железният" 33-ти Свищовски полк".

***
Смолян.
От 11.00 часа в Регионален исторически музей „Стою Шишков" - Смолян ще бъде открита изложбата "Монети от европейските земи". В 12.00 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на Стою Шишков пред входа на музея.

***
Смолян.
От 11.00 часа на площад „Свобода" ще се проведе церемония по тържествено връчване на представителното знаме на III ученически гвардейски отряд към Езикова гимназия „Иван Вазов" гр. Смолян, под патронажа на Президента на Република България Румен Радев с любезното участие на националната гвардейска част.

***
Смолян.
От 13.00 часа във филиала на ПУ "Паисий Хилендарски" гр. Смолян ще се проведе кръгла маса на тема: "Не на насилието над момичета и жени" и дискусия по представянето на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

***
Средец.
От 11.00 часа в зала №1 на общинска администрация Средец ще се проведе пресконференция, във връзка с провеждането на 26-то издание на „Национален Странджанско-тракийски събор" за надпяване и надсвирване „Фолклорен венец Божура".

***
Стара Загора.
От 11.00 часа в парк Артилерийски, в Стара Загора, се открива турнир по различни видове спорт за деца, лишени от родителски грижи. Награждаването на победителите е в 13.00 часа.

***
Шумен.
От 10.00 часа в зала 2 на Областна администрация заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова ще участва в среща-дискусия в областта на демографските и социални проблеми.