Цачева: Проверяваме автентичността на писмото от Владимир Пелов
Секция: Анализи
18 Май 2018 10:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цачева: Проверяваме автентичността на писмото от Владимир Пелов

/КРОСС/ Правосъдният министър Цецка Цачева определи като изненадващ факт информацията, че писмо от името на избягалия затворник Владимир Пелов е изпратено до президента, омбудсмана и телевизиите. Все още се прави експертиза на автентичността на писмото, както и на момента, когато е написано, обясни във Варна Цачева.

„Това, че писмото се получава сега, не означава, че сега е написано. Но прeди да има повече информация от компетентните органи, не бих могла да коментирам", заяви тя.

От 2015 година са положени не малко усилия за реформи в системата за изтърпяване на наказанията и резултатите се отчитат от Съвета на Европа чрез Комитета против изтезанията по отношение подобряване на условията в затворите, увери министърът.

Полагат се усилия за подобряване условията за труд и възнагражденията на хората, които пряко са ангажирани с охраната на лишените от свобода, добави Цачева.

„В момента сме концентрирани в изпълнение на препоръките по доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка. Постиженията се отчитат регулярно на шест месеца. Вече работи и антикорупционната комисия. Убедена съм, че ако стриктно се изпълняват разпоредбите, много скоро ще видим добрите резултати от работата на тази комисия", коментира Цачева.

Правосъдният министър е във Варна, за да вземе участие в международна конференция, свързана с процедурите по несъстоятелност.

На 3 април рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от Централния софийски затвор след като заплашиха с оръжие надзиратели. Двамата са в неизвестност от тогава въпреки множеството сигнали, които бяха подадени от граждани след апел на полицията всеки, който има информация за двамата, да я даде на органите на реда.

Проверка по случая с бягството от затвора установи нарушения, шефът на затвора бе сменен, а 14 служители предложени за наказание.