Братът на Йоан Матев отказа да свидетелства срещу него
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Май 2018 12:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Братът на Йоан Матев отказа да свидетелства срещу него

/КРОСС/ Братът на Йоан Матев, който е обвинен за убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина преди близо три години, отказа да свидетелства срещу него, съобщава NOVA. В петък в Софийски градски съд продължиха разпитите по делото срещу Матев.

16-годишният Игнатов бе намерен мъртъв на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Повече от година и половина след убийството - през февруари 2017-а, за него бе задържан 19-годишният Йоан Матев. Разследващите обясняват, че към Йоан сочат резултатите от съдебни експертизи, както и свидетелски показания. Сред тях са и тези на брат му, който заявил, че Йоан му признал за стореното и посочил къде е оръжието на убийството, намерено в близост до местопрестъплението.

Обвинителният акт срещу Матев бе внесен в съда през ноември. Според него Матев забелязал Игнатов случайно на пейка в Борисовата градина. Въпреки че двете момчета не се познавали преди това, Йоан решил да нападне Георги. Нанесъл му удар с нож, който обичайно носел в себе си. Според обвинението той е направил това "по особено мъчителен начин", а след това избягал от местопроизшествието и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

Процесът срещу Матев започна през февруари. Майката и бащата на Георги са частни обвинители. Съдът допусна гражданските им искове общо за 400 000 лв. обезщетение за причинените болка и страдание.