Над 1000 души участваха в маратона с кауза Run2Gether
Секция: СПОРТ
19 Май 2018 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 1000 души участваха в маратона с кауза Run2Gether

/КРОСС/ Хора с увреждания и приятелите им с големи сърца тичаха заедно в подкрепа на спорта за всички и създаването на Адаптиран младежки кариерен център.

Президентът Радев, кметът Фандъкова, бизнесмени, шампиони и шоузвезди подкрепиха благотворителното бягане.

Над 1000 души се включиха в първото българско издание на един от най-успешните мини-маратони с кауза в света, състоял се в събота край Sofia Ring Mall. На старта на Run2Gether рамо до рамо застанаха хора с увреждания и техни поддръжници с големи сърца от политиката, бизнеса, сцената, спорта, както и много други съпричастни столичани.  

В благотворителния маратон по двойки всеки участник с голямо сърце застана до човек с различни възможности и двамата изминаха между 2,2 и 6,6км. към една обща цел - да надскочат себе си и да пресекат заедно финала, където си разделиха по половинка от един медал, символ и награда за тяхното приятелство.

Run2Gether има две големи цели: да популяризира спорта за всички и да даде гласност на нуждата от равно включване, равен достъп и промяна на нагласите към хората с увреждания. Средствата от дарените билети за участие в маратона, заедно с даренията от Отговорния бизнес, ще помогнат за създаването на Адаптиран младежки кариерен център за хора с различни възможности, който да ги подготвя за нуждите на пазара на труда.

„Маратонът ще започне с равен старт за всички Ви, такъв какъвто трябва да е и за хората с увреждания при достъпа им до образование, здравеопазване, заетост, транспорт и други услуги... Днес Вие ще бягате, но това няма да е бягство от проблема, а точно обратното – ще бягате към решението. Промяната на нагласите към хората с увреждания започва с възприемането им като хора, с които можеш да бягаш навсякъде в живота. Пожелавам от сърце на всеки от Вас да получи своята половинка от медала за участие в благотворителния маратон, защото да си част от цялото е въпрос на равен старт.“, написа президентът Радев в поздравителния си адрес до участниците.

„Столична община винаги е подкрепяла и ще покрепя всяка една благородна кауза, която води до приобщаване всички хора.“, се каза в приветствието от името на кмета Йорданка Фандъкова.

„Усещам положителната енергия на всички присъстващи тук. Много се радвам, че ние от Sofia Ring Mall сме домакини на благотворителния маратон. Вярвам, че корпоративната социална отговорност е един от стълбовете на модерното, проспериращо общество. Вярвам, че всеки бизнес може да намери своя кауза и да допринесе в различна сфера на обществения живот.“, приветства участниците и гостите главният изпълнителен директор на Sofia Ring Mall Димитриос Папулис.

В благотворителното бягане, редом с хората с различни възможности, участие взеха и много звезди от спорта и шоубизнеса, уважавани обществени фигури, големи компании и граждани с големи сърца, сред които посланиците на инициативата Мария Гроздева, Михаил Христов, Краси Георгиев, Лазар Радков, Биляна Йотовска, Ивайло Захариев, Николай Ваклинов, д-р Калин Василев, Кирил Славов, Надя Младенова, Таня Иванова и др.

Специално за събитието от Тайланд пристигна и основателят на Run2Gether Чачай Афибанпоонпон заедно с участник с различни възможности, който е бил част от Run2Gether Банкок. В маратона с кауза се включи и консулът на Тайланд в България Виктор Меламед.

Run2Gether е един от най-успешните мини-маратони с кауза в света, като от събота и София вече е част от международната инициатива в подкрепа на хората с увреждания, провеждаща се също в Ню Йорк, Амстердам и Банкок. Организатор на Run2gether България е JAMBA.

Благотворителният маратон се състоя под патронажа на Президента на Република България Румен Радев и Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Албена Атанасова. Грандиозното събитие се осъществяви с подкрепата на „София 2018 – Европейска столица на спорта“ и Sofia Ring Mall.

Един от участниците в мини-маратона спечели два двупосочни билета до Тайланд, Банкок, за участие в Run2Gether Тайланд, осигурени от генералния спонсор на събитието. Краят на Празника на заедността и приятелството бе отзнаменуван с голям концерт с участието на Невена Пейкова, Християна Лоизу, Вензи и други поп звезди, приятелски мач на националния баскетболен отбор и на националния баскетболен отбор в колички, зумба, както и игри на достъпно и адаптирано голф игрище.