Днес се навършват 6 години от силното земетресение в Перник
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Май 2018 12:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес се навършват 6 години от силното земетресение в Перник

/КРОСС/ Молебен и водосвет за здраве и благоденствие събира днес жителите на Перник за шеста поредна година след голямото земетресение през май 2012 година.

Светият ритуал ще се извърши пред централния храм в града „Св. Иван Рилски” от 10 часа. В него ще се включи и новият викарий на Софийската епархия Белоградчишкият епископ Поликарп, който вече е идвал в града ни на празнична Света Литургия за Великден.
За ритуала са поканени всички граждани на Перник да се включат в общата молитва.  Ще бъде раздаден и курбан, който се осъществява с подкрепата на Община Перник.

По-късно от 11:00 ч. с курбан за здраве ще се отбележи и годишнината от земетресението в центъра на село Дивотино, което беше едно от най-пострадалите населени места в Пернишко.
Най-силното земетресение в страната от 70 години, с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер, разлюля Пернишко в нощта на 21 срещу 22 май 2012 година. Трусът бе в 03:00 ч. след полунощ, на 10 км от Перник. Последваха серия вторични трусове, най-силният от тях бе с магнитуд 4,7 по Рихтер.JADE – между спокойствието на Витоша и града.

Трусът предизвика разрушения в района на Перник, стотици хора напуснаха домовете си през нощта, а някои от тях и за по-дълго, като заживяха във фургони.
Около 8000 молби на граждани постъпиха пред правителството с искане за помощ от държавата за възстановяване на попуканите и с разрушения домове. Хиляди бяха и тези, които ремонтираха домовете си със собствени сили и средства, без да искат помощ от държавата. Повече от 220 бяха жилищата със заповеди за събаряне.
Над 14 млн. лева бяха отпуснатите средства за възстановяването на частни сгради и постройки, а около 8 млн. лв. са парите, осигурени за обществени сгради – училища, читалища, детски градини. Бяха изградени и две нови детски заведения – в градския парк на Перник и в град Батановци. Близо 800 хил. лв. са дадени за черквите в региона.