Тръмп остана сам в Г-7 по руската тема
Секция: Анализи
09 Юни 2018 09:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тръмп остана сам в Г-7 по руската тема

/КРОСС/ Връщането на Русия към формата Г-8 е невъзможно докато не бъде постигнат съществен напредък по украинския конфликт, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел на срещата на Г-7 в Квебек, обобщавайки европейската позиция по темата, анализира news.bg

Същото становище изрази и канадската страна, съобщи Дойче веле.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи Русия да бъде върната във формата на "осмицата".

Японската делегация отказа да коментира казуса, като се позова на решението от 2014 г. за изключването на Русия. На въпрос дали позицията на Токио се е променила през изминалите години след това, от делегацията отговориха лаконично: "Ние сме членове на Г-7".

Лидерите на Германия, Великобритания, Франция и Италия проведоха среща малко преди започването на дискусиите в Г-7.

Новият италиански премиер Джузепе Конте първоначално изказа подкрепа за предложението на Тръмп в профила си в Туитър, но от изявлението на Меркел стана ясно, че по-късно е променил позицията си и се е присъединил към колегите си от ЕС.

По думите й, европейската координационна група е единодушна, че връщане на Русия не може да има докато не бъде постигнат "съществен напредък" по намирането на изход от украинския конфликт. Москва беше изключена от групата на големите заради анексирането на украинския Крим.

Британският премиер Тереза Мей също беше категорично против предложението на американския президент.
По думите й, след анексирането на Крим светът нееднократно е наблюдавал злонамерени действия от страна на Москва в най-различни проявления, включително на улиците на британския Солсбъри, където бяха отровени Сергей и Юлия Скрипал.

Президентът на Франция Еманюел Макрон на свой ред заяви, че Москва не е изпълнила условията за връщане в групата.

Предложението на Тръмп за връщане на Русия срещна остра критика от страна на сенаторите от Републиканската партия Джон Маккейн, Джеф Флейк и Бен Сейс.