Божидар Димитров: Ако вземем властта, първо ще пусна руснаците биз визи
Секция: Интервюта
09 Юни 2018 10:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Божидар Димитров: Ако вземем властта, първо ще пусна руснаците биз визи


- Господин Димитров, защо регистрираната преди два дни в съда партия, на която сте лидер, се казва "Кубрат", а не, както първоначалното име на движението, което ръководехте - "Кан Кубрат"? 

Оказва се, че името вече е заето. Поне 5-6 организации са се кръстили така и затова избрах само "Кубрат". Даже предложих "Кубрат Велика България", но не можело името България да се използва в название на партия. Което едва ли е вярно, тъй като има партии "Да, България", "Дай България", "Демократична България" и т.н. Хайде, от мен да мине. "Кубрат" е кратко име, ще ни наричат кубратисти. Предварително искам да разсея всякакви негативни съмнения, които има сред еврейската общност. "Кубрат" е названието на организацията през 30-те години на миналия век на генерал Христо Луков, която се изявява с нацистки действия по улиците на София- манифестации, трошене на витрини на еврейски магазини. Регистрираната онзи ден професорска партия "Кубрат" е демократична партия на просветените, умерени и конструктивни националисти. Ние признаваме сериозния принос на евреите в целокупния живот на България през изминалите столетия и през последните 150 г. В Националния исторически музей, малко преди да го напусна, открихме плоча в памет на 952 български войници и офицери от еврейски произход, сражавали се и загинали във войните за национално обединение

- Влизането в политиката не е ли опасна авантюра, защо решихте да се захванете с тази партия?
Близо две години при мен на кафе се събираха 25 професори, които анализираха обстановката в България. Всички те признаваха, че в една парламентарна република, за да се сключи едно коалиционно споразумение за правителство между различни партии с различни програми, е необходимо всяка от тях да се откаже от някои ценни намерения. Аз мога да кажа само за националистите, че те се отказаха да решат два тежки проблема в България - демографския и този с работната ръка като приемат закон, подобен на ирландския и унгарския от 2011 г., с който се дава лесно гражданство на наши сънародници зад граница. Ако партия "Кубрат" вземе властта, ще се опитаме да решим проблемите с демографската криза и липсата на работна ръка, както и с намаляващия брой руските туристи. Първо, ще отменим 1900 от 2000-те лицензионни режими, както направи Тръмп в САЩ и икономиката им дръпна. И второто - ще махнем визите за руски туристи. Ще си ги получават на границата, а няма да ги раздава една индийска фирма в 5-6 града на огромната Русия. Резултатът е, че в България миналата година са дошли 560 000 руски туристи, а сега се очакват с 15% по-малко. Докато в Гърция са 4 милиона руски туристи, а в Турция - 6 милиона.

- Коя е крайната цел на вашата партия?
Това, което ние наричаме крайна стратегическа цел за възход и величие на България, е президентската република. Там е невъзможно съобразяване с коалиционен партньор, такъв просто няма да има. Президентът започва да управлява своеобразно своята програма. И наистина най-голям възход имат страни, които са президентски републики- Русия, САЩ, Франция, Турция, Чехия. Като френският модел ми се вижда най-подходящ за България.

- Няма ли опасност президентската република да премине в авторитарно управление?
Това е все едно да ме питате, ако вървите по тротоара, няма ли опасност един камион да изскочи от платното и да ви смачка. Винаги има опасности в този свят. В България е изключено да премине в авторитаризъм по простата причина, че няма няма външна ситуация за това. Ние сме в Европейския съюз, една демократична политическа общност, който не би позволил някъде да се установи авторитаризъм.

- Възможно ли е да има забрани на партии?
В никакъв случай няма да има забрана за партии. Защото експериментът, който е направила България през 1935-1943 г е същият като нашия, с едно единствено изключение- забрана на партии. Но ние нямаме такава идея. Самата ситуация на президентската форма на управление ще минимализира влиянието на партиите. Някои от тях най-вероятно ще изчезнат, тъй като никога не биха могли да изберат президент.

- В едно интервю казахте, че след регистрацията на движението "Кан Кубрат" ще поканите премиера Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова за членове. Важи ли тази покана и сега за партията?                                                                                                                                          Всички са поканени. Когато бяхме само движение, тогава можеха да дойдат при нас хора от всички партии, сега не. Но ако напуснат своите партии, добре са дошли.

- В професорската партия само титуловани учени ли ще има?
Още в самото начало обясних, че става дума за професори, освен академични, има и професори по занаят. Един Кубрат Пулев е професор в бокса. Един отец Боян Саръев е професор като духовник. И много други подобни хора.

- Бяхте препоръчали на своите съидейници да почетат много внимателно разказа на Мрак Твен "Кандидат за губернатор". Опасявате ли се от дискредитиране?
А съм го прочел, разбира се. Смях се много на първите опити да бъда дискредитиран. Най-куриозното беше в един вестник, където бяха писали за детските ми години, и бяха сложили снимка, на която съм с две германки пред входа на музея. На 16-17 г., там съм слабичък като чироз. Твърди се, че това до мен е госпожа Меркел като млада, когато дошла на българското Черноморие. Не си спомням момичето как се казваше, но не е Меркел.

- Ще попречи ли партийната дейност на вашата научна дейност като историк?
Надявам се да не попречи. Плановете ми за лятото, понеже се заемам с много голяма работа, ще бъдат намалени. Ще продължавам да проучвам историята на родния край

 

Интервю на Антония Кюмюрджиева

в. Стандарт