1300 спасители трябват за всички охраняеми плажове смятат от БЧК
Секция: Туризъм
10 Юни 2018 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
1300 спасители трябват за  всички охраняеми плажове смятат от БЧК

/КРОСС/За осигуряване на безопасността на туристите по черноморските плажове и басейните има достатъчно обучени спасители. Спасителните пунктове се откриват поетапно, като в началото и края на сезона те ще са по-малко, заради по-малкия брой туристи.

Според статистиката на МВР случаите на удавяния за миналата година са 106, а най-рисковата група при удавянията са мъжете, на възраст между 50 и 65 години.


За да се избегне травматизма във водните площи за един сезон са необходими около 1300 души и около 2000 хиляди души за басейните са категорични от Водноспасителната служба на Българският червен кръст.


От Водно спасителната служба напомнят още къпането да се извършва само в охраняемите водни площи. Да се спазват правилата за водна безопасност, да се изпълняват съветите на спасителя и флаговата сигнализация. Не се препоръчва във водата да се влиза след обилно хранене и употреба на алкохол.

За безопасността е важно и да се използва спасителната жилетка при ползване на плавателни съдове. Важен е и контрола на родителите към децата