БПЦ ще подпомогне създаването на каноничен църковен статут в Македония
Секция: Православие
10 Юни 2018 10:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БПЦ ще подпомогне създаването на каноничен църковен статут в Македония

/КРОСС/Като поставени от Господа епископи в Неговата Църква ние сме готови и днес да сторим всичко, което е по силите ни и което е в съгласие със свещените канони на светата Църква, за да подпомогнем нашите православни братя в днешна Македония - в съгласие с изричната и ясно изразена воля и на останалите братски Православни църкви. - това се казва в патриаршеското и синодално послание на Българската православна църква по повод честването на 1000 - годишнината от създаването на Българската Охридска архиепископия.

Висшият клир на българската православна църква категорично заявява,че ще направят всичко възможно македонските им братя да учредят каноничен църковен статут.

При все това обаче имаме и задължението да пазим вярно не само истините и свещените канони на светото Православие, но също и паметта на тази света Църква, за която Господ Бог ни е поверил да се грижим духовно днес - за нейната история, за нейната приемственост и за нейното настояще и бъдеще. Защото това изисква от нас паметта ни за всички наши, родили ни в Господа, приснопаметни, славни и достохвални предци - предстоятели на Българската православна църква и благоверни наши владетели от миналото, духовници и книжовници, и на всички онези, които през вековете са отдали живота си, за да я има България - заедно с нейната държава и с нейната автокефална Православна църква. - се казва още в посланието