Алтернативният Мондиал: Три отбора на терена
Секция: ЛЮБОПИТНО
12 Юни 2018 21:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Алтернативният Мондиал: Три отбора на терена

/КРОСС/ Три отбора от по петима състезатели, играещи по едно и също време на терен във формата на шестоъгълник, на който са разположени общо три врати. И печели тимът, който е допуснал НАЙ-МАЛКО голове, а не този, отбелязал най-много попадения. Добре дошли в света на алтернативната версия на футболната игра, известна още като 3sided football (от англ. “футбол с 3 отбора”).

Броени дни преди старта на Мондиала в Русия, който ще събере 32-те най-добри национални селекции на планетата, Мадрид се оказа домакин на едно по-нестандартно световно първенство. Негов организатор бе кореспондентът на в. “Гадзета дело Спорт” в Мадрид – Филипо Ричи, а “стадионът”, който прие събитието, всъщност бе арена за борба с бикове в северната част на испанската столица.

Концепцията за футболен мач с три отбора е дело на датския художник и интелектуалец Асгер Йорн, който я създава през 60-те години на миналия век. Повлиян от марксистката теория за класовата борба в капиталистическите общества между буржоазията и пролетариата, Йорн решава да доразвие концепцията чрез... нова версия на футбола. Според него обществата са много по-сложни социални организми, в които често има повече от две враждуващи страни. Така се ражда идеята за футбол с три отбора, при който – в зависимостот ситуацията, два от тимовете може да се обединят в определени моменти срещу третия си противник.

Авангардната версия на играта не добива никаква популярност чак до 1994 г., когато група студенти от Глазгоу, решават да я изпробват, вдъхновени от теорията на Йорн. Скоро след това на Острова се появява и първата лига по футбол с три отбора. Дебютното световно първенство е в родината на създателя на играта – Дания, през 2014 г., а за домакин на втория форум бе избран Мадрид.

През новия век алтернативното движение “Философски футбол” започва да развива този вариант на играта и в Испания. В академията на “Атлетик” Билбао, например, я използват, когато работят върху нови тактики. Баските до такава степен се влюбват в нестандартната версия, че обмислят да организират мач пред световноизвестния музей Гугенхайм.

“Когато играеш срещу два отбора едновременно, неминуемо трябва да си избереш тим, с който да си партнираш в атака, но от съюзник той много бързо може да се обърне срещу теб самия – пише кореспондентът на в. “Гардиън” в Мадрид Сид Лоу, който също взе участие в алтернативния Мондиал в испанската столица. – Истината е, че никога не можеш да имаш пълно доверие на когото и да било от съперниците ти. Става дума по-скоро за пакт между Съветския съюз и Нацистка Германия, отколкото за истинско съюзничество.”

Сега всички погледи се отправят към истинския Мондиал в Русия, но кой знае – може пък бъдещето да принадлежи на нестандартната му алтернатива.