Мондиалът с най-много "граждани"
Секция: СПОРТ
12 Юни 2018 21:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мондиалът с най-много "граждани"

/КРОСС/ Два дни до старта на световното първенство в Русия. Време, в което фенове на футбол правят последни приготовления за шампионата.

Някои от тях обаче ще имат повече любимци на задавашия се мондиал - привържениците на английския първенец "Манчестър Сити". "Гражданите" са лидер по брой представители - 16.

Списъкът е дълъг: Едерсон, Данило, Фернандиньо и Габриел Жезус (Бразилия), Джон Стоунс, Кайл Уокър, Фабиън Делф и Рахийм Стърлинг (Англия), Венсан Компани и Кевин де Бройне (Белгия), Николас Отаменди и Серхио Агуеро (Аржентина), Бенжамен Менди (Франция), Илкай Гюндоган (Германия), Бернардо Силва (Португалия) и Давид Силва (Испания).

При това да не забравяме, че селекционерът на Германия Йоаким Льов изненадващо не взе Лерой Сане. Крилото на "Манчестър Сити" направи страхотен сезон, в който отбеляза 14 гола във всички турнири и асистира за още 19. Оказа се недостатъчно за място в Бундестима.

Ако и той бе отпътувал за Русия, тимът на Пеп Гуардиола щеше да има двама повече от втория по брой представители - европейския клубен шампион "Реал" Мадрид.

"Белият балет" е с 15: Марсело и Каземиро (Бразилия), Даниел Карвахал, Серхио Рамос, Иско, Марко Асенсио и Начо (Испания), Лука Модрич и Матео Ковачич (Хърватия), Кейлор Навас (Коста Рика), Рафаел Варан (Франция), Тони Кроос (Германия), Ашраф Хакими (Мароко) и голямата звезда - Кристиано Роналдо (Португалия).

Челната десетка допълват "Барселона" (14), "Пари Сен Жермен" (12), "Челси" (12), "Тотнъм" (12), "Ювентус" (11), "Манчестър Юнайтед" (11), "Байерн" Мюнхен (11) и "Атлетико" Мадрид (9).

При разпределението на футболистите по континенти, в които играят Европа е безапелационен лидер с 544 представители, следвана от Азия с 80, Северна Америка с 54, Южна Америка с 35, Африка с 20, а на последно място Океания с едва 3.

Любопитното е, че на Мондиала в Русия има национален отбор, съставен само от местни футболисти. Това е Англия. 23-ата избраници на селекционера Гарет Сайтгейт носят екипите на отбори от Висшата лига. Белгия е вторият тим с най-много футболисти от елита на Англия - цели 11.

Два отбора са съставени само от играчи, подвизаващи се зад граница - Сенегал и Швеция. Четири страни пък са с по един представител на местното първенство - Белгия, Исландия, Нигерия и Швейцария.