Шефът на БАБХ: Намерих вратичка в закона кравата Пенка да живее
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Юни 2018 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шефът на БАБХ: Намерих вратичка в закона кравата Пенка да живее

/КРОСС/ Намерих вратичка в закона кравата Пенка да остане жива, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

Агенцията реши животното, което пресече границата със Сърбия и после се върна у нас, да не бъде умъртвявано.

Дамян Илиев обаче подчерта, че лично е подписал решението на базата на достатъчно основания, а не на базата на емоциите.

„Въпреки законодателството и ангажиментите, които има страната ни към страните-членки и към другите страни, с които имаме търговски отношения, и въпреки, че това понякога би могло да разклати доверието в компетентния орган, който дава гаранциите, решихме, че опасността липсва”, каза шефът на БАБХ.

„Имахме достатъчно добри контакти със сръбската страна, вчера бях в Сърбия във връзка със същия казус и няма за мен риск в момента от заболяване, което да бъде внесено по този начин”, допълни той.

Той отбеляза, че гаранцията на лекар с бележка от Сърбия е нещо, което не може да се приеме. „Един повърхностен преглед е несериозно нещо, на което да стъпим. И двете страни бяха длъжни да направят нещата както трябва”, коментира д-р Дамян Илиев.

Той подчерта, че вирусните заболявания не са нещо несериозно, което да бъде третирано по лековат начин.