Обрат: Пожелахме Банковия съюз и Еврозоната
Секция: ИКОНОМИКА
13 Юни 2018 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обрат: Пожелахме Банковия съюз и Еврозоната

/КРОСС/ България ще се опита да се присъедини към Банковия съюз и механизма на обменните курсове, който е предшественик на членството в Еврозоната, съобщи „Блумбърг“. Агенцията се позовава на финансовия министър на България Владислав Горанов.

Само преди дни правителството на Бойко Борисов даде ясен сигнал, че не е съгласно да се приеме препоръките на Европейската централна банка (ЕЦБ ) и на Европейската комисия (ЕК).

Български официални представители ще посетят ЕЦБ "през следващите няколко дни", за да обсъдят "интензивно" процедурите за присъединяване и времевия график, поясни Владислав Горанов във вторник по време на конференция в столицата на страната София.

От известно време България отговаря на номиналните критерии за допускане в Еврозоната, каквито са обвързването на обменния курс на лева в европейската валута, ниската инфлация и малкият публичен дълг. Но БВП на глава от населението - едва половината от средното за ЕС - и масовата корупция предизвикват тревога, че страната може би не е готова за единната валута, коментира „Ройтерс“.