Украйна, Грузия и Молдова формират прозападен фронт
Секция: СВЯТ
13 Юни 2018 13:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Украйна, Грузия и Молдова формират прозападен фронт

/КРОСС/Украйна, Грузия и Молдова формират прозападен фронт, пише руският ежедневник "Независимая газета“.

В Киев се проведе междупарламентарната конференция на Грузия, Молдова и Украйна. Предвижда се да се обяви създаването на Парламентарната асамблея на трите страни - за "сътрудничество и взаимодействие с ЕС и НАТО". Както се приближава срещата на високо равнище на НАТО през юли, все повече и повече изявления се чуват. Украйна е насочена към сближаване с алианса. Президентът Владимир Путин ясно заяви, че Русия не харесва перспективата за разполагане на съоръженията на НАТО на украинска територия, предаде „Фокус“.

Конференцията в Киев трябва да стане вид сигнал, че Грузия, Молдова и Украйна обединяват сили за интеграция в европейските и евроатлантическите структури. За първи път ръководителите на парламентите на трите държави проведоха такава среща в началото на март тази година в Кишинев. Тогава темата беше формулирана тихо: "Източното партньорство и съвременните предизвикателства в сферата на сигурността". Сега те директно посочват необходимостта от регионално сътрудничество с цел развитие на сътрудничеството с ЕС и НАТО. Една от обсъжданите днес теми е: "Украйна, Грузия, Молдова: от Споразумението за асоцииране - към пълната интеграция в ЕС". Те не говорят пряко за присъединяването си към НАТО, темата "Справяне с новите предизвикателства в сферата на сигурността".

Президентът на Украйна наскоро получи официална покана за участие в срещата на върха на НАТО в Брюксел. В Киев те се надяваха по-рано през юли да започнат разговор за подписването на плана за действие за членство в НАТО. Но обсъждането на този въпрос може да бъде отложено.