Българската банка за развитие и Банката за развитие към Съвета на Европа ще разширят сътрудничеството си
Секция: ИКОНОМИКА
13 Юни 2018 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българската банка за развитие и Банката за развитие към Съвета на Европа ще разширят сътрудничеството си

/КРОСС/ Председателят на УС и Главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев се срещна с гуверньора на Банката за развитие към Съвета на Европа (БРСЕ) Ролф Венцел. БРСЕ е един от дългогодишните партньори на ББР. Отношенията им датират от 2003 година и включват 4 успешно усвоени заема за МСП и енергийна ефективност.

На срещата бяха обсъдени стратегията и бъдещите съвместни проекти между ББР и БРСЕ, както и очакванията за нов бизнес. Споделено бе взаимното желание за разширяване на сътрудничеството, включително и по следващата фаза на националната програма за енергийна ефективност. Стоян Мавродиев и Ролф Венцел обсъдиха и перспективите на новата Многогодишна финансова рамка след 2020 година и възможностите за използване на гаранциите на ЕС.

Банката за развитие към Съвета на Европа е многостранна банка за развитие със специален социален мандат. Тя допринася за реализирането на социално-ориентирани проекти чрез следните направления на действие: засилване на социалната интеграция, управление на околната среда, подкрепа за публичната инфраструктура със социално предназначение и подкрепа за микро-, малки и средни предприятия.

Акционери на БРСЕ са 41 страни, сред които и България.

Ролф Венцел е гуверньор на Банката за развитие към Съвета на Европа вече втори мандат. Преди да се присъедини към БРСЕ той ръководеше финансовата политика на Федерална република Германия.