Нивото на детска смъртност в България е два пъти по-високо в сравнение със страните от ЕС
Секция: Здраве
13 Юни 2018 16:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нивото на детска смъртност в България е два пъти по-високо в сравнение със страните от ЕС

/КРОСС/ Нивото на детска смъртност в България е два пъти по-високо в сравнение със страните от ЕС. Това каза доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) по време на кръгла маса "Здравето на българите през 21 век – тенденции и предизвикателства". Дискусията е организирана от НЦОЗА под патронажа на парламентарната комисия по здравеопазване.

Детската смъртност в България е 6,5 на 1000 живородени деца, докато в ЕС е 3,6 на 1000 живородени. По думите му раждаемостта в страната ни намалява, а общата смъртност е доста негативен показател.

В ЕС показателят за обща смъртност е много по-нисък, добави още Хинков. Най-голям процент за смъртността е свързан с болести на кръвообращението. България е на 9-о място от 189 страни по консумация на алкохол, а по тютюнопушене сред жените е на 12-о място.

Естественият прираст бележи все по-голям спад и България постепенно губи своето население, но има трайна тенденция за повишаване на средната продължителност на живота.

В периода 2001 – 2015 год. разходите за здравеопазване нарастват с 450 процента, като най-много средства се отделят за болнична помощ и лекарства за домашно лечение. Динамиката на здравно-демографските показатели обаче не се променя особено, а причините за това са недостатъчната ефективност на здравната система, терапевтичният процес е фрагментиран, а финансирането не е обвързано с показаните резултати.

Оптимизирането на ефективността на здравните ресурси е предизвикателство пред системата, каза още Хинков и подчерта, че лекарите са много добре обучени и показват високо ниво на професионализъм. Българинът не цени здравето си, констатира Хинков