Броят на евродепутатите ще бъде намален след изборите през 2019 г.
Секция: ПОЛИТИКА
13 Юни 2018 19:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Броят на евродепутатите ще бъде намален след изборите през 2019 г.

/КРОСС/ Броят на евродепутатите ще намалее от 751 на 705 след Brexit. 46 от 73-те депутатски места на Обединеното кралство ще бъдат освободени след Brexit и ще се използват при евентуално разширяване на ЕС. 27 от британските местата ще бъдат разпределени между 14 държави членки, които в момента са по-слабо представени. Броят на членовете на Европарламента ще намалее от 751 на 705, когато Обединеното кралство напусне ЕС, освобождавайки място за възможни нови държави в ЕС. 

Освен намаляването на числеността на Парламента от 751 на 705 избрани представители предложеното ново разпределение на местата, одобрено от Парламента в сряда, ще остави 46 от 73-те освободени от Обединеното кралство места в резерв след Brexit. 

Една част от тези 46 места в резерв или всички те може да бъдат разпределяни между нови държави, присъединяващи се към ЕС, или да бъдат запазени свободни, за да остане институцията по-малка. 

Освен това евродепутатите подчертават, че разпределението ще се осъществи само ако Обединеното кралство излезе от ЕС. В противен случай ще се запази настоящото положение. Проектът за решение на Европейския съвет беше приет с 566 гласа „за“ срещу 94 „против“ и 31 „въздържал се“. 

"Съставът на ЕП е основното изражение на волята на европейския народ. Представителството на европейските граждани поради тази причина трябва да бъде справедливо и обективно и да съответства на законодателството на ЕС. След дълги и тежки преговори се радвам, че ЕП даде окончателното си съгласие за нашето предложение. Ангажирането на гражданите в демократичния процес е изключително важно и аз вярвам, че новият състав на нашия Парламент ще мотивира граждани да станат по-активни участници в европейския демократичен процес", коментира Данута Хюбнер (ЕНП, Полша). 

"Финалното одобрение на новия състав на ЕП е щастлив край на един много труден процес. Имаме основания за задоволство от финалния резултат: справедливо разпределение на депутатските места; без загуба на места за държавите членки и намаляване на размера на Парламента, позволявайки освободените места да бъдат разпределяни между нови държави членки. Новият Европейки парламент ще гарантира по-справедливо  представителство на гражданите, които представлява", коментира Педру Силва Перейра (С&Д, Португалия).

Новият състав на Европейския парламент следва да бъде одобрен от лидерите на ЕС по време на Европейския съвет в Брюксел на 28 - 29 юни. Решението влиза в сила, след като бъде публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз.