Китайски технологичен гигант създаде трима нови милиардери за 2 дни
Секция: Технологии
13 Юни 2018 22:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китайски технологичен гигант създаде трима нови милиардери за 2 дни

/КРОСС/ Първоначалното публично предлагане на най-големия производител на батерии за електрически автомобили в света създаде трима нови милиардери за 2 дни, след като акциите продължиха да се покачват в Шенжен, съобщава Bloomberg.

Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) скочи с максимално допустимите 10% в във вторник преди обед след дебютен ръст от 44% в понеделник.
Това даде на компанията пазарна стойност от около 13.5 млрд. долара, а богатството на един от директорите й и акционер Пей Женхуа се увеличи и надмина границата от 1 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Основателят на компанията и основен акционер Зен Юкун и неговият помощник Хуан Шилин вече влязоха в списъка на милиардерите в Китай заедно с успешния скок в понеделник. Инвеститорите залагат, че CATL може да се справи с конкурентите Panasonic, които правят пакети за захранване с Tesla, подкрепяната от Уорън Бъфет BYD и корейската LG Chem, докато нарастващата популярност на електромобилите повишава търсенето на батериите, които ги задвижват.

Пей, председател на Suzhou TA&A Ultra Clean Technology Co., притежава 6.1% от CATL чрез холдингова компания и 44.2% от Suzhou TA & A със съпругата си, като му дава нетно богатство от 1 млрд. долара.
Първоначалното публично предлагане превърна CATL в най-голямата компания в китайския технологичен индекс ChiNext. 50-годишният Женг, който е инженер и стартира компанията преди 7 години, притежава 26% от CATL, а богатството му се оценява на 3.8 млрд. долара. Вицепрезидентът Хуан държи 12% и притежава 1.9 млрд. долара.