Русия обяви позицията си за Северна Македония
Секция: Русия
13 Юни 2018 18:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия обяви позицията си за Северна Македония

/КРОСС/ Русия подкрепя постигнатата снощи договореност за преименуване на Република Македония в Република Северна Македония, стига тя отговаря на интересите на всички страни. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща с гръцкия си колега Никос Кодзиас, предадоха руските медии.

„Винаги сме изтъквали, че подкрепяме намиране на решение на този въпрос без външна намеса, без поставяне на каквито и да било изкуствени срокове и условия. Казвали сме, че подкрепяме такова решение, което да отговаря на интересите на Гърция и Македония и което да се опира на широка обществена подкрепа", заяви Лавров.

Вчера министър-председателят на Македония Зоран Заев заяви на пресконференция, че Скопие и Атина са намерили решение на проблема с името. По думите му новото название на страната - Република Северна Македония - ще се превежда на всички езици.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас също заяви, че е постигнаха договорка със Скопие за новото име на бившата югославска република. Спорът между двете страни се води от дълги години и блокира влизането на Македония в НАТО и ЕС.