НСИ: Инфлацията за периода май 2017 - май тази година е 2.6 процента
Секция: ИКОНОМИКА
13 Юни 2018 19:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ: Инфлацията за периода май 2017 - май тази година е 2.6 процента

/КРОСС/ През май годишната потребителска инфлация в България нарасна с най-силно темпо от началото на годината, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през май с 0,3% спрямо април, когато нарасна с 0,4% и след като през март се понижи с 0,3% (първо понижение на месечната инфлация от юли 2017 година насам). 

На годишна база инфлацията през май се ускори рязко до 2,6% след повишение с 2,0% през април, достигайки най-високо ниво от началото на годината. По този начин растежът на потребителски цени отново наближи петгодишният връх от 3,0%, достигнат през ноември 2017-а година (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

                   

Средногодишната инфлация за периода юни 2017 - май 2018 година нарасна с 2,1% спрямо периода между юни 2016 и май 2017 година.

През май тази година цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се увеличиха с 0,2% спрямо предходния месец, а цените на облеклото и обувките нараснаха с 0,7%, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия останаха на равнището от април.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, като и тези за здравеопазване също останаха на равнището от предходния месец, докато цените на транспорта се увеличиха с цели 2,6 сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повиши през май с 0,4% на месечна база, докато на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна нарасна с цели 2,3% след повишение с едва 1,7% през април.

Данните на НСИ са знак за ускоряване на потребителската инфлация обратно над нивото от 2% и са и поредно доказателство, че българската икономика успя да се измъкне трайно от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намираше в периода между 2013 и 2016 година.