проф. Петер Филцмайер: В силни национални държави или в силен съюз искаме да живеем
Секция: Интервюта
02 Юли 2018 14:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
проф. Петер Филцмайер: В силни национални държави или в силен съюз искаме да живеем

/КРОСС/ Време е Европейският съюз да се запита дали дългосрочният договор, който сме сключили въз основа на споделени ценности, е все още валиден и важен за всички участници. Този въпрос постави австрийският политолог проф. Петер Филцмайер, интервюиран от БНР.

"Отново въпросът е дали искаме да живеем в силни национални държави, или искаме силен съюз, съставен от национални държави. Мисля си, че Европейският съюз дълго време беше в своята розова фаза на илюзиите, а днес се събужда и си задава въпроса искаме ли изобщо този ЕС?", коментира проф. Филцмайер.

"Ако ЕС е наднационална организация, тогава трябва да сме съгласни с това, че според Лисабонския договор националните държави се лишават от определени компетенции и ги преотстъпват на БрюкселНе казвам обаче, че това е правилното решение. В момента не може и да се мисли за това националните държави да се съгласят да прехвърлят решението за равномерното разпределяне на бежанци на Брюксел. Първият, който ще скочи срещу това, е Виктор Орбан и с това ще сложи край на всякакви последващи преговори", каза австрийският политолог.

По думите на проф. Петер Филцмайер австрийският канцлер Себастиан Курц може да свърже всичко с миграцията.

Припомняме, от 1 юли 2018 г. Австрия пое ротационното председателство на Европейския съвет.

"Себастиан Курц много правилно усети настроенията в Европа, които доведоха до промяна в политиката през последната една година. Курц може да свърже всичко с миграцията", каза австрийският политолог.

Той уточни, че няма предвид само темата сигурност. "Много хора у нас асоциират чужденците с престъпността. Говоря и за социалния аспект, защото според Курц бежанците, които получат статут в Австрия, получават и правото да работят, а това ще промени ситуацията на трудовия пазар. Същото се отнася и за източноевропейците, които работят в Австрия. Правителството иска да съкрати детските надбавки за децата им, които в повечето случаи не живеят в Австрия. Така Курц с лекота свързва темите миграция, сигурност и социално подпомагане", обясни проф. Филцмайер.

Политологът проф. Филцмайер припомни, че преди промените Австрия бе мост между Изтока и Запада.

"Австрия дълги години запази неутралитета си. Днес това вече не е съвсем така. Напоследък правителството търси и намира близост с Вишеградската четворка, особено в миграционната политика. По много други теми обаче Австрия е значително по-близо до западноевропейските държави и има общи интереси с тях, като един от нетните платци в бюджета на Европейския съюз. Така че сме свикнали да хвърляме мостове. Въпросът е дали това може да е успешно и трайно по време на едно шестмесечно председателство", допълни проф. Филцмайер.