БСП: Бойко Борисов потвърждава ли позицията на Цветанов, че Русия и Китай са едни от основните заплахи за мира и сигурността?
Секция: ПОЛИТИКА
02 Юли 2018 14:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП: Бойко Борисов потвърждава ли позицията на Цветанов, че Русия и Китай са едни от основните заплахи за мира и сигурността?

/КРОСС/ Председателят на Парламентарната група и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви на брифинг пред журналисти, че "Русия и Китай са едни от основните заплахи за мира и сигурността." Като оценяваме това изявление като безотговорно, непремерено и създаващо рискове за България, приемаме, че то е официална позиция на партията, респективно и на излъченото от нея и нейната Парламентарна група правителство.

Обръщаме се към министър-председателя и председател на ГЕРБ Бойко Борисов със следните въпроси:

- Как тази позиция кореспондира с обявените от него усилия за нормализиране на отношенията с Русия при неотдавнашната си визита в Москва? Как ще бъдат развивани енергийните проекти със страна, която е обявена за "основна заплаха за мира и сигурността"?

- Как  изявленията на Цветан Цветанов кореспондират с предстоящата на 6-7 юли среща в София Китай - Централна и Източна Европа? Как ще бъдат постигнати целите на визитата на Ли Къцян, след като дни преди това е обявен за премиер на страна - "основна заплаха за мира и сигурността"?

Настояваме българският министър-председател да поеме лична отговорност за тези изявления като или ги потвърди, или се разграничи категорично със съответните действия по отношение на втория човек в партията му. Липсата на такива действия за нас ще означава, че правителството се солидаризира с тези позиции или че вторият човек в ГЕРБ вече, де факто, е първи.