Лозанов: Фактът, че Пеевски е депутат и медиен собственик, носи подозрения дали ще регулира себе си по-добре
Секция: Анализи
05 Юли 2018 11:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лозанов: Фактът, че Пеевски е депутат и медиен собственик, носи подозрения дали ще регулира себе си по-добре

/КРОСС/ Законопроектът, свързан със собствеността на медиите, предизвика дискусия в НС, преди да бъде приет на първо четене с гласовете на  ГЕРБ, ОП и ДПС подкрепиха закона. БСП бяха против.

Медийният експерт Георги Лозанов коментира за предаването "Преди всички“ по "Хоризонт“ т.нар. "Закон Пеевски":

"Има нещо парадоксално в това, че основните обвинения в непрозрачност и концентрация в дълъг период бяха срещу Делян Пеевски, а сега точно от него произтича и той е сред вносителите на закон, който си поставя за цел да регулира този процес".

Закон за по-голяма прозрачност  в медийната собственост и ограничение на концентрацията е важно да съществува, изтъкна Лозанов и подчерта, че самият той е участвал в писането на няколко проекта, които никога не са били приемани, но допълни:

"Друг въпрос е, че специално в текста, който прочетох, не видях особени нови възможности за по-голяма прозрачност и по-голямо ограничение на концентрацията от тези, които има и сега действащото законодателство. На всички ни е ясно, че проблемът идва от другаде – че има скрити собственици, а пък регулацията регулира видимостта на процеса. Така че аз не вярвам много да се придвижи в това отношение регулацията, още повече, че тя се опитва да  се навлезе в интернет, а аз много пъти съм казвал, че това е за Нобелова награда да ми каже някой кое е медия в интернет и кой не е. Законопроектът влиза в територията на този много голям проблем, без да има някакви свои собствени идеи по този въпрос".

Не е лошо да си подкрепен от фондация, ако правиш медия, категоричен е Лозанов:

"От всички гражданки структури и неправителствените организации средствата са по-голям шанс за свободата на словото, отколкото например обвързването с правителствени и институционални форми на финансиране".

Лозанов изрази опасения проектозаконът да не стане част "от тази фалшива битка с Америка за България". В закона има потенциал само ако наистина някой е решил да направи крачка към по-добра регулация на собствеността и прозрачността:

"Това ще си и проличи по това дали най-после парите, които идват от министерствата по комуникационните стратегии, ще се подложат по закон на по-голяма отчетност и на отчетност на ефективността им".

Самата тема за този закон ще даде възможност хипотетично нещо да се придвижи в тази сфера, смята Лозанов, който изрази и скептицизъм:

"Той е едновременно политик, депутат и медиен собственик. Винаги това предварително носи подозрения, че той ще регулира себе си, така да се каже, по по-добър начин за себе си, отколкото би го направил друг".