Откъде накъде
Секция: Анализи
10 Юли 2018 11:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откъде накъде

/КРОСС/ Държавните служители искат 20 на сто увеличение на заплатите си с поне 150 лева отгоре върху всяко възнаграждение и същия ръст на единните разходни стандарти за социално осигуряване и подпомагане. Това им искане срещна разбиране у синдикалистите от КНСБ. Увеличението се иска за де що се сетите министерства, за агенции като примерно по военновременни запаси, електронно управление, технически операции, борба с градушките, пожарите, ДАНС, земеделието и горите и т.н. В бюджета, оказва се, липсват и средства за квалификация и преквалификация, отделени са само за заплати и за облекло.

20% увеличение на заплатите на чиновниците - като прочете това, човек веднага ще настръхне: откъде накъде? Някога чиновниците бяха 10 пъти по-малко, а населението бе 9 милиона. Днес сме паднали под 7 милиона, а армията на чиновниците наброява 400 000. Тези на шефските места - твърде добре платени. Според статистиката, за първото тримесечие на 2010 г. в дейност "Държавно управление" работят 115 343 души, наети по трудово и служебно правоотношение (без военнослужещите).

От тях държавни служители са 39 555 души, а 75 788 са наети по трудово правоотношение към държавната администрация. Пак според статистиката, през 2013 г. държавните чиновници в България са 2,5 пъти повече от чиновниците в САЩ.
Сега предлаганото увеличение ще глътне 505 милиона от бюджета за догодина, 253 милиона са само за МВР. Никой няма да възроптае срещу искането за увеличаване на парите за заетите в социални грижи, за училищното здравеопазване, за медицинските специалисти в държавни болници и заети със специализирани процедури, учителите...

И тук съвсем закономерно идва настояването на КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването бюджетът на МЗ в "Разходи за персонал" за 2019 г. да бъде увеличен с 49,4 млн. лв. спрямо сега действащия. Това допълнително финансиране ще даде възможност за 14 165 работещи да бъдат достигнати минималните договорености в колективния трудов договор. За да останат поне лекари и сестри в България при окаяното състояние на здравеопазването ни. Но виж, когато се дават допълнително пари топтан за гонене на Михаля на фона на всеселенското обедняване на домакинствата у нас и с издръжка на живота, която застрашава самия им живот, с нови цени на ток, парно, вода, горива, храна, сравненията са повече от очевидни и даже вбесяващи.

Хората работят, за да им се плаща. Тази логика не може да важи само за отделни сектори и администрации, тя важи за доходите на всички, които живеят в тази държава, които пълнят от труда си хазната, от която управниците вземат и дават като майка за едни и мащеха за други. Мащеха за онези, които не бъркат в кацата с меда, не скланят главица пред силните на деня, не членуват в партията им, не аплодират несъществуващите им победи и целите на вождизма им.

А огромната държавна администрация с допълващите се ненужни и безотговорни функции само рискува да затрие и малкото останало у българина доверие в държавата.
А пропо - новина от вчера - Цветан Цветанов замина за една седмица в САЩ, ще участва на форум на мозъчните тръстове във Вашингтон. Форумът е трансатлантически.

Коментар на Ева Костова вестинк Дума брой 131