Руски товарен космически кораб се скачи с МКС
Секция: Наука
10 Юли 2018 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руски товарен космически кораб се скачи с МКС

/КРОСС/ Руският товарен космически кораб, който потегли рано тази сутрин от космодрума Байконур, Казахстан, се скачи с Международната космическа станция (МКС).

Ракетата носител "Союз-2.1а" бе изстреляна по план в 0:51 ч. българско време. Корабът "Прогрес МС-09", след като се отдели от третата степен на ракетата, продължи самостоятелно своя полет към МКС, с която се скачи в 4.31 ч - с 8 минути по-рано от планираното.

За първи път полетът на руски космически кораб към МКС премина по свръхкъса траектория.  "Прогрес" се скачи със станцията само 3 часа и 40 минути след като потегли от Земята.

Досега руските космически кораби достигаха до МКС за шест часа или за две денонощия.

След още едно изпробване на по-бързия подход с товарен кораб "Прогрес", той може да бъде използван и при пилотиран космически кораб "Союз МС". Новият метод е станал възможен благодарение на разработването на нова версия на ракетата носител "Союз". Тя извежда кораба на орбита с по-висока прецизност, обясниха от Руската космическа агенция Роскосмос.

Опит за изпробване на маневрата е имало още миналата година, но не се е реализирала поради технически причини.

Корабът достави днес на борда на МКС около 2,5 тона полезен товар - гориво, научно оборудване, храни, медикаменти и други.

Екипажът на станцията в момента се състои от трима американски астронавти, техен германски колега и двама руски космонавти, посочва АП.