Ракът на маточната шийка е второто по честота онкологично заболяване при жените у нас
Секция: Здраве
10 Юли 2018 17:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ракът на маточната шийка е второто по честота онкологично заболяване при жените у нас

/КРОСС/ София се проведе пресконференция на тема „Митове и истини за секса и възрастта”, която е второто събитие от инициативата „Имунотерапията: от превенция до лечение”. Тя се организира от фармацевтична компания MSD и има за цел да предостави актуална информация за лечението на онкологичните, инфекциозните и ваксинопредотвратими заболявания, както и за напредъка на съвременните имунотерапии.

Проф. д-р Стефан Ковачев, началник на Клиника по обща и онкологична гинекология, ВМА, предостави актуални данни за заболяванията, причинявани от човешки папилома вирус (HPV). Според статистиката ракът на шийката на матката е вторият най-често срещан рак при жените на възраст 15-59 г. в България, след рака на гърдата. Всеки ден в България от коварното заболяване умира по 1 жена. Ежегодно у нас се диагностицират 1254 случая с рак на маточната шийка, като почти 100% от тях са причинени от HPV вирус, стана ясно от думите на специалиста.

                 

Той допълни, че HPV вирусът е най-често срещаната полово предавана инфекция, но това не е единственият начин за заразяване, защото може да стане и при директен допир на кожа или на лигавица. Професор Ковачев обясни, че презервативите не изключват заразяване с вируса, тъй като могат да  предпазят повече предразположен към инфекцията мъж, отколкото предразположена към инфекцията жена. Редовната употреба на кондоми от мъже, може да има предпазващ ефект до 80% срещу развитие на рак на шийката на матката при техни моногамни партньори.

Най-добрата профилактика срещу рак на маточната шийка включва ваксинация преди началото на полов живот и редовни профилактични прегледи след започване на сексуални контакти, категоричен е проф. Ковачев. Той допълни, че страничните ефекти на HPV ваксините са сравними с тези на ваксините от задължителния имунизационен календар. Най-често наблюдаваните реакции (реакция на мястото на инжектиране и главоболие) са леки или умерено тежки. Доказано е, че ваксината срещу HPV има траен ефективен имунитет до 100% за най-малко 10 години при някои от щамовете на вируса.

Важно е да се знае, че освен от рак на маточната шийка, ваксинацията срещу HPV може да защити мъжете и жените и от други видове рак (анален рак), както и от други заболявания (генитални брадавици, генитални и анални лезии), причинявани от човешкия папиломавирус, допълни проф. Ковачев.

Сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев коментира връзката между HPV и полово предавани болести. Той изтъкна необходимостта от превенция и по-добра здравна и сексуална култура. Според него сексуалната култура на българина основно е ориентирана към семейните ценности с традиционен патриархален акцент. Отсъствието на системна сексуална образованост личи в публичния дебат, смята доц. Бостанджиев. Пример за това е паниката около понятието „джендър“, както и от политическата злоупотреба със сексуалната тематика.

Добрата сексуална култура при подрастващите е свързана с развитието две ключови умения, обясни сексологът. Това е емоционалната компетентност /емоционална чувствителност, себерегулация, емпатия/ и умението да се изграждат партньорски взаимоотношения, които включват отговорно сексуално поведение и безопасен секс. Според него семейството и личният пример на родителите имат най-голямо значение за възпитаването на тези качества, следвани от важната роля на училището и институциите.