Старозагорската опера играе на Античния форум, във Видин и Банско
Секция: КУЛТУРА
11 Юли 2018 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Старозагорската опера играе на Античния форум, във Видин и Банско

/КРОСС/ Традиционните "Летни музикални вечери на Античния форум - Стара Загора" тази година включват няколко специално подбрани продукции, които ще бъдат показани в града на откритата сцена на древната Антична улица. На 19 юли от 21 ч. ще бъде представена музикалната драма "Нестинарка" от Марин Големинов с участието на солистите Анелия Димитрова - в ролята на Демна, Веса Тонова - Струна, Фиорди Лоха - Найден, Станко Танев - Старецът, Ивайло Янев - Колю, солисти и кордебалет на Старозагорската опера.

Следващата вечер от 21 ч. ще прозвучат на открито любими песни на легендарните "Дийп пърпъл" и "Рейнбоу" под наслов "Children in Time" със специалното участие на Николо Коцев и "Кикимора" със солист Никола Здравков. Грандиозният концерт е в съпровод на оркестъра на Старозагорската опера под диригентството на Димитър Косев.

Летните музикални вечери под звездите ще завършат с новия проект на Васил Петров "Swinging rock", който ще бъде представен за първи път на 24 юли от 21 ч. В концерта на певеца участват Военен биг-бенд с диригент капитан Цветомир Василев и оркестърът на Операта в Стара Загора.

За първи път на 3 август е изявата на театъра във Видин в програмата на Летния фестивал за опера и балет на открито "Крепост на вековете "Баба Вида". Организатори на първото издание на фестивала миналата година, което сложи началото, са Софийската опера и балет, община Видин и Министерството на културата. Тази година е предвидено културното събитие да се състои до старинната крепост "Баба Вида".

Сцената за представленията ще е разположена в рова пред "Баба Вида", а декор ще е старинната крепост.Старозагорската опера ще представи "Травиата" от Верди. В ролята на Виолета Валери гостува Беса Лугичи от Косово, Алфред Жермон ще бъде Ивайло Михайлов, а в ролята на неговия баща Жорж Жермон е Иван Кабамитов. Режисьорската адаптация е на Славчо Николов, диригент е Владимир Бошнаков.

В края на август под открито небе - на централния площад в Банско, ще се проведе деветото издание на Банско опера фест. Гостите ще имат възможност да се насладят на концерта "Класиката среща "АББА" (23 август) с оркестъра на Старозагорската опера и на спектакъла на "Бохеми" от Пучини под диригентството на Найден Тодоров. Участват солистите Нина Андреева-Божков, Милен Божков, Руси Ников, Ивайло Джуров, Александър Марулев и др.