Заместник-министър Деница Николова разговаря с вицепремиера на Република Узбекистан Нодир Отажонов
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юли 2018 20:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заместник-министър Деница Николова разговаря с вицепремиера на Република Узбекистан Нодир Отажонов

/КРОСС/ „Можем да намерим подходящите сектори и правилната бизнес ориентация между нашата страна и Република Узбекистан,  които да допринесат за увеличаване на стокообмена между двете държави, от една страна, и от друга – до нарастване на двустранните инвестиции.“

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова на среща с вицепремиера на Република Узбекистан Нодир Отажонов. Двамата разговарях днес в рамките на работна визита на узбекска делегация.

В хода на разговора бяха обсъдени възможностите за разширяване на сътрудничеството между България и Узбекистан и перспективите за насърчаване на двустранните бизнес интереси.

 „Трябва да търсим подходящи съвместни проекти, които в кратки срокове да осъществим. Затова е важно още в рамките на следващата година да организираме заседание на Междуправителствената българо-узбекска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, чийто съпредседател от българска страна е министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Фокус на заседанието трябва да бъде привличането на правилните двустранни партньори, със съответните ведомства, които да начертаят план за действие за период от една година и да набележат конкретни по-дългосрочни цели“, обясни Деница Николова.

Тя подчерта, че добри възможности за успешно сътрудничество между България и Узбекистан има в областта на строителния сектор и производството на строителни материали.

„Отворени сме да търсим нови инженерни решения и нови технологии, които да бъдат внедрявани в България и да се реализират чрез проектите, които изпълняваме на национално и регионално ниво“, обясни още заместник-регионалният министър.

Тя изрази готовност Министерството на регионалното развитие и благоустройството да направи всички възможни стъпки за постигане на реални резултати и за стимулиране развитието на двустранните отношения.