"Лeтящият холандец" кацна в Летния театър
Секция: КУЛТУРА
12 Юли 2018 09:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Лeтящият холандец" кацна в Летния театър

/КРОСС/ Премиерата на "Летящият холандец", обвеяната в легендите на Севера опера на Вагнер, ще се състои днес, 12 юли, от 21 ч. в рамките на ММФ "Варненско лято", научи ДУМА от Виолета Тончева, пиар на ТМПЦ Варна. Да дирижира спектакъла е поканен диригентът от Виенската щатсопера Ерих Биндер, специалист в творчеството на именития  композитор.

Продукцията е резултат от творческото сътрудничество между Държавната опера във Варна и Народно позорище в Белград,Националния театър за опера и балет на Сърбия. Върху режисьорския прочит на Деян Миладинович работи Ивана Драгутинович Маричич, костюмите са дело на Катарина Гърчич Николич, диригент на хора е Цветан Крумов. В главните роли ще аплодираме солистите на Варненската опера - баса Гео Чобанов като Холандеца и сопраното Линка Стоянова в ролята на Сента, дъщерята на Даланд - Людмил Петров, а тенорът Мирослав Христов пристига от Цюрих за ролята на ловеца Ерик. Бойка Василева ще бъде Мари, а кормчията на кораба - Арсений Арсов.

Още на предпремиерата този великолепен състав впечатли аудиторията със задълбочената си трактовка на Вагнеровата творба, която макар и да се причислява към ранния период на неговото творчество, не е лесна за изпълнение. 

В сюжета е залегнала легендата за смелия капитан, който предизвикал природните стихии, проклел бог и затова е осъден да се скита с кораба си - призрак до деня на Страшния съд. На фона на буреносната музика, призрачните припеви и опиващите песни, които напомнят живописта на холандските художници Рембранд и Ван Ейк, се развива и романтичната връзка между Холандеца и девойката Сента, чиято любов би могла да го избави от злочестата му участ. 

"Образите на Вагнер винаги са особени, едновременно приказни и призрачни, митични. Сента е обикновено момиче, което живее още от детството си с историите за Холандеца и винаги е била влюбена, но не в самия него, а в представата си за него, в проекцията, в неговия призрачен образ - такъв, какъвто тя го вижда в съзнанието си. И когато призракът се материализира, Сента се чувства объркана и ранима. Но макар и разпокъсана между своя вътрешен свят и реалността, тя остава вярна на любовта: "Ich bin treu bis zum Tod" ("Вярна съм до гроб"). Сента е олицетворение на верността", споделя водещото сопрано на Варненската опера Линка Стоянова.

Капитанът в "Летящият холандец" е сложен образ, много далеч от моя натюрел и различен от всичко, което съм пял. Фактурата е много сложна, въобще музиката е сложна, промяната в темпата на всеки 3-4 такта задава голяма динамика. Драматургията също е дълбока, текстът е поетичен и многопластов. Има много театър и много условност в тази опера. Условността е закодирана както в музиката, така и на много места в постановката, включително при костюмите, които  донякъде биха могли да се отнесат към някоя епоха. Защото става дума за вечното търсене на истината, ценностите, любовта, обобщава Чобанов.